Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Mindre is bör leda till mer handling

  Foto: Jürgen Lottenburger

  The Guardian och CNN rapporterade under september om en oroande utveckling i den arktiska regionen. Arktis riskerar att helt förlora sommarisen och isen på Grönland smälter snabbare än tidigare beräknat. Nu manar FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon till omgående implementering av Parisavtalet för att stoppa den negativa utvecklingen.

  Varje sommar krymper istäcket i Arktis för att sedan åter frysa på under vinterhalvåret. I september nådde sommarisen sitt minimum, vilket visade sig vara näst intill rekordlåga nivåer. Bara 2012 var sommarisen i det Arktiska havet lägre än i år, vilket är förvånade enligt Mark Serreze, direktör på amerikanska National Snow and Ice Data Centre (NSIDC).

  I en kommentar till CNN förklarar han att det svala och molniga väder som varit, vanligtvis brukar leda till det motsatta.

  Det mesta tyder på att Arktis kommer att förlora sommarisen helt

  Sommarisen på Arktis har visat nedgående trend under en längre period och även om isen nu börjat frysa på igen inför vinterhalvåret, är det möjligt att Arktis helt förlorar istäcket inom tre generationer, menar Jan Leiser, forskare på Australiens Antarctic Climate & Ecosystems Cooperative Research Centre i en kommentar till CNN.

  Mindre istäcke en konsekvens av klimatförändringar

  Också på Grönland har man ny data, som visar att isen smälter i n snabbare takt än tidigare uppskattningar visat. Genom ny GPS data menar forskare i en ny publicerad studie att isen smälter med 8% mer än vad tidigare siffror pekat på, skriver The Guardian. Även om man på Grönland har kunnat urskilja en långsiktigt nedåtgående trend menar man att klimatförändringarna snabbar på denna process ytterligare.

  En sak vi kan vara säkra på är att en varmare atmosfär och ett varmare hav bara kommer att accelerera denna trend.

  säger Jonathan Bamber, en av forskarna bakom den nya rapporten till The Guardian.

  ”When the arctic suffers, the world feels the pain”

  Citatet kommer från ett tal av Ban Ki-moon, till Arctic Circle Assembly i Reykjavik. Generalsekreteraren nämnde även hur den arktiska regionen är ”ground zero” för klimatförändringar och hur den värms upp snabbare än resten av planeten.

  Ett varmare klimat har förödande konsekvenser. Den arktiska regionen fyller en särskilt viktig funktion i att kyla ner planeten. Smältande isar är inte bara en produkt av klimatförändringar utan riskerar också att förstärka effekten genom så kallade klimat feedbacks. När istäcket minskar och ersätts med barmark, minskar jordens reflexiva yta och det uppstår en positiv feedback.

  Mindre yta som reflekterar tillbaka solens strålning innebär att mer strålning stannar kvar inne i atmosfären vilket i sin tur innebär än högre temperaturer. Dessutom leder ett minskat istäcke till mer- och varmare hav, vilket i sin tur innebär mindre is de nästkommande åren.

  Tillståndet i Arktis påverkar således hela planeten. Något som också Ban Ki-moon påpekade under sitt besök på Island

  Arktis stödjer de fundamentala klimatsystemen, regionalt och globalt. Arktis framtid är knutet till framtiden av Miami, Mumbai, Shanghai och städer världen över – och mycket annat såklart.

  Samtidigt underströk Generalsekreteraren att det är brådskande med en implementering av Parisavtalet för att stoppa utvecklingen i den arktiska regionen.

  Vad som står klart är att det måste till omfattande omställning för att vända trenden. Vi kan bara hoppas att Ban Ki-moons uttalanden bidrar till att utvecklingen i den arktiska regionen tas på allvar och att Parisavtalet träder i kraft omgående, vilket väntas hända inom kort.


   

  För en animering av utvecklingen av istäcket i Arktis, klicka här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra