Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Möt Bokdjuret – en ny litteratursajt om miljö och klimat

  Foto: Anders Hellberg

  Anders Hellberg är en av Sveriges främsta miljöjournalister. Han har arbetat som chefredaktör på Effekt och i flera år varit skribent på Supermiljöbloggen. Med sitt nya projekt vill Anders göra det lättare att upptäcka böcker om miljö och klimat.

  Berätta – vad är Bokdjuret för något? 

  – Man kan väl säga att det är en nyhetssida som precis som Supermiljöbloggen tar sig an miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågorna. Skillnaden är att all rapportering kretsar kring olika böcker.

  – För att ge ett exempel så bjöds det i förra veckan, i samband med lanseringen, på en långintervju med Erik Hansson som precis gett ut boken Ut i naturen. Det fanns även med en kortare intervju med Johanna Stål som skrivit boken En annan framtid ihop med Weeping Willows sångare. Sedan fanns också recensioner med, bland annat av Mattias Goldmanns bok Klimatsynda och Erika Bjerströms Klimatkrisens Sverige. Framöver kommer det bli mer av detta, samt även boktips från en massa kända miljöpersoner och lite annat smått och gott.  

  Varför behövs Bokdjuret?

  – Jag hoppas att Bokdjuret kan vara till hjälp för många rent praktiskt, exempelvis genom att hålla koll på vilka böcker som ges ut, och genom att ge en massa relevanta tips om vad som är värt att läsa. Förhoppningen är att alla som hittar till sidan ska bli sugna på åtminstone en ny bok att ta sig an.

  Förutom att tillgängliggöra spännande miljölitteratur är Anders förhoppning att satsningen ska öka intresset för det globala miljöarbetet.

  – Men sedan vore det fantastiskt om det också gick att bidra till hela Agenda 2030-arbetet och de 17 globala målen för hållbar utveckling som ska vara uppnådda om ganska precis tio år. Själva genomförandet av agendan är ju ett gemensamt ansvar – det är något vi måste göra tillsammans. Och kan Bokdjuret hjälpa till att öka intresset för de här frågorna, då hade jag blivit oerhört glad, för då vet man aldrig vilka ringar på vattnet som det i sin tur kan ge.

  Du var länge skribent på Supermiljöbloggen. Vad kommer SMB-läsarna gilla med Bokdjuret? 

  – Jag tycker de ska se Bokdjuret som något av en supermiljökultursida. Det bästa med Supermiljöbloggen är ju att ni är många duktiga skribenter och att ni kan ta er an egentligen vilka frågor ni vill som ni tycker är intressanta. Bokdjuret har samma ambition, bara det att det här är ett enmansprojekt än så länge, och ramen för all rapportering är böcker, vilket gör det hela lite snävare.

  Om du får tipsa om två miljöböcker – en roman, en facklitterär – vilka skulle det vara?

  – Oj vad svårt. Men okej, säg att tåget precis ska gå, och man står där på Pocketshop med uppgiften att köpa med sig två miljöböcker till reskamraten. Då skulle det förmodligen bli Maja Lundes roman Binas historia och sedan hade jag kollat de engelska hyllorna för non fiction och letat efter Alan Rusbridgers Breaking News, The Remaking of Journalism and Why It Matters. Därefter hade jag nog också av bara farten passat på att slänga med Greta Thunbergs No One Is Too Small to Make a Difference och Andrev Waldens Ditt lilla mörker i ljuset, för dem måste man ju faktiskt också läsa. På tåget hade jag sedan förklarat för reskamraten att det här startpaketet kan ses som en bra inkörsport till de lite tyngre böckerna om miljö, klimat och hållbarhet.

  Vad tycker du om svensk medias miljöbevakning just nu?   

  – Just nu tycker jag det görs hur mycket bra nyhetsrapportering som helst, och Supermiljöbloggen är förstås en del i detta. Men fick jag önska mig något, då skulle jag vilja att också ledarskribenter och politiska kommentatorer i större utsträckning började intressera sig för miljö- och klimatfrågorna. Vi kunde glädjande nog se det hända nu senast kring Preemraff-frågan, och det tycker jag verkligen berikade debatten, för plötsligt fanns där betydligt fler röster än vanligt och också fler perspektiv än vanligt. Det där är superviktigt att tänka på tycker jag, att alla ska känna sig välkomna när de här frågorna diskuteras. Det kanske låter lite klyschigt, men det vinner faktiskt både miljön och demokratin på.

  Läs mer (i dubbel bemärkelse) på Bokdjurets sajt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra