Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Näringslivets åtta krav för cirkulär ekonomi

  Foto: Naturskyddsföreningen

  Trycket på den biologiska mångfalden måste minska och övergång till cirkulär ekonomi gör det möjligt, det skriver tolv tunga representanter från näringslivet, bland annat Åsa Domeij Axfood, Katarina Thorling Preem och Claes Johansson Lantmännen, i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet.

  Cirkulär ekonomi är ett sätt att minska resursuttaget och öka återanvändning och återvinning med affärsmodeller som fungerar när material cirkulerar i stället för att kastas bort. Författarna bakom artikeln anser att detta måste genomföras för att skydda våra känsliga ekosystem. Ytterst handlar övergången till cirkulär ekonomi om att hantera risk, både för planeten, kommande generationer och företagen.

  Trycket på biologisk mångfald måste minska

  Resursanvändning beräknas stå för över 90 procent av förlusten när det gäller biologisk mångfald. Klimatkris och hot mot biologisk mångfald hör nära samman. De tolv näringslivsrepresentanterna menar att Sverige behöver bli betydligt bättre på att hantera flera risker samtidigt. Ett sätt att göra detta är att främja den cirkulära ekonomin. Det räddar klimatet och den biologiska mångfalden samtidigt som jobb skapas. Regering och riksdag måste därför snabba på övergången från linjär till cirkulär ekonomi.

  Krav på regering och riksdag

  Åtta förslag till regering och riksdag förs fram i debattartikeln:

  *nationellt mål för resurseffektivt samhälle, både återbruk och återvunnen råvara

  *incitament som främjar återvunnet material framför jungfrueligt material

  *investeringsstöd och skattebefrielse för förnybar energi

  *inhemsk produktion av biodrivmedel och biobaserad energi

  *inhemska system för växtnäringsförsörjning

  *rätt för verksamheter att avgöra om restmaterial ska klassas som resurs i stället för avfall så att material inte klassas som avfall i onödan

  *underlätta för privata finansiärer att ställa ut krediter till företag med cirkulära affärsmodeller

  Vi ser detta viktiga arbete som en integrerad del av våra affärsstrategier för att minska våra verksamheters risker, stärka vår konkurrenskraft, skapa nya samarbeten, samt bedriva en hållbar verksamhet.

  citat från debattartikel med 12 hållbarhetsledare

  Undertecknarna av debattartikeln med upprop till regering och riksdag kommer från många olika branscher och anser att åtgärderna för att främja cirkulär ekonomi är rätt både för planeten, framtida generationer och för de företag där de är verksamma.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.