Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Naturmark kan ha ett högre ekonomiskt värde än odlad mark

  Bild av Herbert Aust från Pixabay Foto: Herbert Aust från Pixabay

  Enligt en ny studie kan mark som sköts av naturen ha ett högre ekonomiskt värde än odlad mark. Orsaken är de ekosystemtjänster som tillhandahålls av naturmarker som skogar och våtmarker.

  Den studie som kommit fram till det här resultatet är enligt The Guardian den hittills största studien som undersökt värdet av att skydda naturen på specifika platser. Forskarna har i studien analyserat 24 platser på sex kontinenter.

  Som forskare vid RSPB måste du vara medveten om dina potentiella fördomar och vara så neutral som möjligt i analysen. Ändå blev jag förvånad över hur starkt resultaten gynnade bevarande och restaurering, sa Dr. Richard Bradbury, chef för miljöforskning vid RSPB (The Royal Society for the Protection of Birds) och huvudförfattare till studien, till The Guardian.

  De ekosystemtjänster som återfinns i bland annat skogar och våtmarker kan till exempel vara kollagring och förebyggande av översvämningar. Ekosystemtjänsterna jämfördes sedan med de värden som skapas när mark odlas, till exempel med värdet av spannmål, socker, te eller kakao.

  Människor utnyttjar främst naturen för att få ekonomiska fördelar. Men i nästan hälften av de fall vi studerade subtraherade mänskligt exploaterande snarare än ökade det ekonomiska värdet, sa Dr Kelvin Peh, vid Southampton University och medförfattare till studien till The Guardian.

  Enligt studien kan alltså människors modifiering av naturen kosta samhället mer än det gynnar det. Även om människor bara skulle vara intresserade av pengar, och inte av miljön, är det meningsfullt att bevara naturliga livsmiljöer. Trots det, menar forskarna i studien, beaktas ofta inte den här typen av kostnader av beslutsfattare.

  Professor Ben Groom, biologisk mångfaldsekonom vid Exeter University, kommenterade studien till The Guardian:

  Den generella typen av markanvändningsbeslut som fattas av stora organisationer inom jordbruk och skogsbruk, samt de svårigheter som lokala samhällen har för att förverkliga ekosystemtjänster, diskuteras inte mycket. Studien visar att det kommer att vara värt att ta itu med dessa saknade delar av pusslet när det gäller lokala och globala ekosystemtjänster.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.