Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nu byggs Hallands första djurbro – lovande efter dansk succé

  Igår började bygget av en djurbro, en ekodukt, över E6:an vid ett naturreservat utanför Kungsbacka i Halland.

  – En ekodukt är inte bara till nytta bara för djuren utan även för människorna. Ekodukterna skapar en biologisk mångfald genom att djuren kan ta sig över och växter och fröer kan sprida sig, vilket är till nytta för framtiden.

  Vägsystemet i sig är en barriär, och det är viktigt att vi öppnar upp barriärerna, och då får det kosta. Men om vi i framtiden kan använda den här metodiken så kommer det bli billigare i framtiden, sa Kristin Balot, projektledare vid Trafikverket, till SVT i juni.

  Anledningen till bygget är flera viltolyckor i just det området, och grannlandet bjuder på ett positivt ekodukt-exempel. I danska Silkeborg har de räknat att 2.000 harar, rävar och grävlingar samt 1.200 rådjur och dovhjortar använt sig av en djurbro under det senaste året. I Sverige täcks också djur i olika storlekar in.

  – Vi har satsat på att efterlikna området helmiljöer med torrängsmiljöer och ljung för att det ska bli en intressant och varierad biotop för stora och små djur, säger Mats Lindqvist som är miljöspecialist vid Trafikverket, till SVT.

  I Sverige finns än få ekodukter, och de som finns har byggts i samband med nya vägar. Den nya ekodukten blir ensam i Sverige med att ha byggts på en redan existerande väg.

  – Men det som också är unikt med det här arbetet är att vi har lagt ner mycket tid på arbetsmetodiken för att hitta det bästa läget för den här bron, och den metodiken kommer vi få nytta av i andra projekt.

  När SVT frågade om framtiden kommer bjuda på mer ekodukter svarade Kristin Balot:

  Jag tror det. Jag tror att det kommer bli ett pilotprojekt som visar att det går att bygga ekodukter vid befintliga vägar, och inte bara nya vägar.

  Bron ska stå klar sommaren 2018.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.