Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En statlig utredning föreslår en kemikalieskatt på 40 kronor per kilo. Detta för att minska risken att människor och miljö exponeras för farliga ämnen.

  Sedan 2017 har Sverige en särskild skatt på flamskyddsmedel i elektronik. Som en del av januariavtalet har nu regeringen utrett en liknande skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

  Utredningen föreslår en skatt på 40 kronor per kilo kläder och skor, med möjlighet till avdrag på upp till 95 procent av skatten för varor som inte innehåller specificerade särskilt farliga ämnen och biocider. Om skatten går igenom omfattar den ett flertal skadliga ämnen, som till exempel PFAS.

  Naturskyddsföreningen välkomnar beskattningen, men ser ändå brister:

  Vi välkomnar förslaget om en skatt eftersom det skyndar på arbetet med att fasa ut farliga kemikalier ur människors vardag. Vi hade dock gärna sett att utredningen fått i uppdrag att omfatta all textil, inte bara kläder. Lakan, handdukar, gardiner och andra textilier kan också innehålla miljö- och hälsofarliga kemikalier, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare i ett pressmeddelande.  

  Alla är inte lika nöjda med satsningen. Näringslivet menar att förslaget inte har någon reell miljönytta och skadar jobben. Det liknar den infekterade debatten om elektronikskatten, som just nu är under utredning.

  En del av kritiken rör också faktumet att skatten riskerar att slå mot begagnade varor, som i ett första skede även de kommer innefattas av skatten. Det är bransch som behövs för att stärka den cirkulära ekonomin, men som konkurrerar med billiga, massproducerade kläder.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.