Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  2017 infördes en kemikalieskatt för att minska användningen av miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel. Näringslivet har kritiserat skatten för att vara ineffektiv, och snart får vi facit. Effektiviteten ska nu utredas.

  Bärbara datorer, mikrovågsugnar och kaffebryggare är exempel på varor som kommer att analyseras för innehållet av flamskyddsmedel. De kemiska analyserna kommer göras på elektronik som köptes innan skatten infördes samt på elektronik som köpts två år efter att skatten infördes. Genom att jämföra resultaten på innehållet av klor-, brom- och forsforinnehållande flamskyddsmedel  kommer man se om skatten har varit effektiv i att minska förekomsten av dessa ämnen i hemelektronik.

  Syftet med kemikalieskatten är att stimulera elektroniktillverkarna att minska användningen av miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel i sina produkter. Ämnena kan ansamlas i miljön och vara hälsofarliga, bland annat kan de störa reproduktionsförmågan. Kemikalieskatten har dock väckt stor debatt under dess relativt korta livslängd och näringslivet har kritiserat skatten som ineffektiv eftersom skatten bestäms av varans vikt och inte av mängden flamskyddsmedel.

  Huruvida skatten har levererat eller inte förblir att se när undersökningen är klar under hösten 2020.


  Su­permil­jö­blog­gen bevakar den eko­lo­gis­ka ut­arm­ning­en av jorden. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skri­ben­ter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.