Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Forskare från SLU och Agrifood Economics Centre vid Lunds universitet visar på behovet av skydd för Sveriges jordbruksmark i ny studie. Deras studie ger insikter i hur kommuner hanterar och värderar jordbruksmark och dess konsekvenser för landets framtida livsmedelsförsörjning.

  Studien visar att det idag finns ett glapp mellan jordbruksmarkers marknadsvärde och deras verkliga värde. Detta ökar risken för exploatering av marken för icke-jordbruksändamål, vilket sedan är svårt att återställa.

  Forskarna menar att lagstiftningen ger kommuner stor frihet att exploatera jordbruksmark. Det här gör att kortsiktiga ekonomiska intressen ofta prioriteras över långsiktiga behov. Tillräckliga jordbruksmarker är avgörande för mänskligheten eftersom den bland annat möjliggör odling av mat, vilket är grundläggande för vår överlevnad och hälsa.

  För att motverka detta föreslår forskarna nya policyinstrument och lagar som reflekterar jordbruksmarkens verkliga värde. De understryker även behovet av tydliga nationella mål för att skydda jordbruksmark.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.