Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ny teknik för att använda koldioxid som råvara

  Foto: Kunal Mukherjee (Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.)

  Forskare från George Washington University har hittat ett sätt att använda koldioxid från atmosfären för att tillverka kolnanofiber. Det är ett av flera exempel på den teknik som kallas koldioxidinfångning och användning. 

  Omvandlingen av koldioxid i luften till fasta kolnanofiber går lite förenklat till genom att luft från atmosfären får reagera med smält salt med ström i. Nanofiber är ett tunt, starkt och segt material och dessa kolnanofiber kan användas i exempelvis vindturbiner, sportutrustning och flygplan.

  Enligt forskarna skulle tekniken på tio år kunna sänka koldioxidhalten i atmosfären till de nivåer som var innan industrialismen, men det skulle kräva att en yta som motsvarar 10 procent av Saharaöknen användes. Kostnaden för tekniken bedöms vara betydligt lägre än värdet av dessa kolnanofiber. Samma forskningsteam har tidigare tagit fram teknik för att tillverka cement och konstgödsel utan koldioxidutsläpp. Mer om upptäckten finns att läsa hos American Chemical Society.

  Reaktionen från andra forskare är blandad. BBC skriver att flera forskare är imponerade över att de lyckas skapa nanofiber från koldioxid i atmosfären, men några forskare är skeptiska till att det går att använda tekniken i så stor skala att den får effekt på jordens klimat.


  FÖRDJUPNING: Detta är ett exempel på den teknik som kallas Carbon Capture and Utilisation ( Koldioxidinfångning och användning, vår översättning). Det finns fler exempel. Koldioxid kan även användas som råvara i andra kemiska processer.

  En av teknikerna för koldioxidinfångning och användning  kallas ”mineral carbonation”. När koldioxid reagerar med vissa mineraler, kalcium eller magnesiumsilikater, i bergarter så blir resultatet att kalciumkarbonat eller magnesiumkarbonat bildas. Detta sker naturligt, men väldigt långsamt. Processen kan accelereras i anläggningar och karbonaterna som bildas kan användas som olika typer av byggnadsmaterial eller lagras, men en nackdel med denna teknik är att den kräver mycket gruvbrytning för att ta fram de mineraler som koldioxid kan reagera med. En annan metod är att föra koncentrerad koldioxid till odlingar av mikroalger som tar upp koldioxid. Algerna kan sen användas som mat, bränsle eller gödsel.

  Mer om koldioxidinfångning och användning finns att läsa i denna rapport från The Centre for Low Carbon Futures.  Dessa tekniker kräver mer forskning och de är ingen ursäkt för att inte minska koldioxidutsläppen på andra sätt. Det är också viktigt att utvärdera produkterna från koldioxidinfångning och användning ur ett miljöperspektiv.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.