Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nya dödsoffer i kriget mot gruvaktivisterna

  Ytterligare en aktivist har dödats av den peruanska militären efter att regeringen utlyst undantagstillstånd i tre provinser för att slå ner gruvprotesterna. 
  Fyra personer har dödats och många har skadats i samband med protester den senaste veckan, och eftersom undantagstillstånd råder kan militären inte ställas för rätta för våldet.
  Protesterna riktar sig främst mot planerna på gruvan Conga i Cajamarcaprovinsen i nordvästra Peru. Projektet ägs till största delen av det amerikanska företaget Newmont Mining, och är tänkt att ersätta den stora Yanacocha-gruvan som snart har sinat på guld. Den tilltänkta gruvan skulle bli en av de största guld- och koppargruvorna på kontinenten.
  Projektets miljökonsekvensbeskrivning visar att grundvattennivåerna i regionen riskerar att sjunka drastiskt om gruvan blir verklighet. Eftersom de flesta som bor i området livnär sig på lantbruk är oron stor för vad som ska hända med deras land och försörjning. Som ofta är fallet med guld- och kopparbrytning är företagets metoder giftintensiva, och brytningen skulle ske i enorma, öppna dagbrott.
  Protesterna mot gruvan räknas som en av landets största sociala konflikter, och regeringen gör allt som står i dess makt för att försvåra för aktivisterna. Förutom att militären har rätt att döda utan några juridiska konsekvenser, är också rätten att organisera sig starkt begränsad i landet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.