Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nytt EU-förslag: sanktioner mot greenwashande företag

  I ett nytt läckt EU-förslag föreslås sanktioner mot företag som gör falska miljöpåståenden. Enligt förslaget kommer det vara EU:s medlemsländer som ska vara ansvariga för att införa sanktionerna, rapporterar nyhetssajten edie. 

  2021 kom rapporten om att hela 42 procent av EU-företagens klimatpåståenden var greenwashing. Det vill säga att nära hälften av klimatpåståendena var falska, missledande eller på annat sätt missledande. 

  Sedan dess har det hänt saker. Bland annat de danska kraven om att företag i Danmark ska kunna stödja sina miljöpåståenden med oberoende expertis.

  Men trots restriktivare krav uppmärksammar media ofta nya typer av greenwashing. Detta är givetvis bakgrunden till att lagstiftare agerar.

  Nytt EU-förslag

  Nu verkar även EU satsa på den striktare danska vägen då sanktioner ska föreslås för företag som gör obevisade miljöpåståenden. Syftet med förslaget, som kommer att läggas fram av Europeiska kommissionen inom kommande veckor, är att hjälpa konsumenter att göra bättre informerade val om de produkter de köper.

  Konsumenter saknar tillförlitlig information om hållbarheten hos produkter och möter vilseledande kommersiella praxis som greenwashing eller brist på transparens och trovärdighet hos miljömärkningar, skriver EU-ledningen i ett förord till lagförslaget.

  Verifierade miljöpåståenden – annars väntas sanktioner

  Enligt förslaget är det EU:s medlemsländer som ska säkerställa att miljöpåståenden är korrekta. Bland annat kommer det begäras att medlemsländer skapar system för oberoende verifiering av företagens miljöpåståenden. 

  Medlemsländerna kommer även att ansvara för att säkerställa att dessa regler verkställs och att sanktioner införs mot företag som bryter mot dem. I förslaget står att sanktionerna ska vara effektiva, proportionerliga och avskräckande. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!