Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ökat intresse för närodlat under corona

  mat rotfrukter morot purjolök livsmedel Foto: Peter Wendt

  Intresset för lokala matproducenter ökar och fler ansluter sig till de så kallade ”rekoringarna”, som sedan coronapandemin började har fått ett rejält uppsving över hela landet.

  Idén om rekoringar kom till Sverige från Finland redan 2013, där de länge varit populära. Sedan dess har rekoringarna vuxit i populäritet även i Sverige. Idag uppges att det finns 175 rekoringar i Sverige med över 500 000 medlemmar.

  Just nu ser många av Sveriges rekoringar ett rejält uppsving. Både ett ökat antal kunder och anslutna matproducenter uppges från norr till söder i bland annat Östersund i Jämtland, Vemdalen och Sveg i Härjedalen, Malmö med flera i Skåne, Örebro, Småland, och Norrbotten.

  En lång tid fanns bara reko-ringen som Luleå och Boden delar på men nu har lokalproducenter i Piteå, Jokkmokk, Gällivare, Övertorneå, Haparanda och Pajala hakat på trenden och startat egna REKO-ringar där de säljer lokala råvaror och produkter”, säger matkonsulten Pelle Johansson vid Hushållningssällskapet i Luleå till SVT.

  Rekoringarna finns runtom i Sverige och konceptet går ut på att konsumenter kan köpa livsmedel och råvaror direkt av småskaliga, lokala matproducenter utan mellanhänder. Oftast görs beställningarna via internet, och upphämtningen sker sedan utomhus på en förutbestämd plats där konsumenten kommer och hämtar sin beställning. Som en marknad, fast utan försäljning på plats utan endast förbeställt. Det kallas även ibland ”bagagelucke-handel”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.