Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Oro inom MP inför Vattenfall-beslut

  Foto: Daniel Mueller / Greenpeace

  Partiprofiler vill att försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet stoppas.

  – Om det inte finns någon gräns för vad vi går med på kommer vi inte respekteras av någon.

  Det säger riksdagsledamoten Karins Svensson Smith i en kommentar till Dagens industri, detta med anledning av de medieuppgifter som gjort gällande att Vattenfall planerar att sälja sin tyska brunkolsverksamhet till det tjeckiska energibolaget EPH.

  Partikollegan Roger Bydler, lokalpolitiker i Nacka och ordförande för partiets klimatnätverk, är inne på ett liknande spår och säger till tidningen:

  – Jag anser att Vattenfall ska behålla brunkolet och avveckla verksamheten tillsammans med den tyska regeringen under ordande former. Det här bolaget EPH ställer jag mig väldigt tveksam till.

  En annan av Miljöpartiets riksdagsledamöter, Carl Schlyter, kommenterar saken så här på Twitter:

  Rykten om EPH-Vattenfall-kommenterar ej. Men den som vill gräva om Daniel Křetínský (VD EPH) hittar honom i #panamapapers

  Som Supermiljöbloggen skrivit om tidigare så gick Miljöpartiet till val 2014 på att Vattenfalls brunkol måste stanna i marken. När språkröret Gustav Fridolin fick frågan av Aftonbladet om vad han skulle vilja göra med det tyska brunkolen sa han:

  – Stoppa gruvorna. Så att man inte kan ladda de här kraftverken och se till att de överlever. Det är det viktigaste för oss. Vi är beredda att förhandla om olika lösningar för det. Men att bara sälja så att någon annan driver det vidare, det är ju ingen lösning.

  Gustav Fridolin sa vid ett annat tillfälle, när Miljöpartiet fått en låda med provrör från sina tyska kollegor, fyllda med vatten från området i Tyskland där Vattenfall har sin verksamhet:

  – Den där lukten kan få vem som helst att få kväljningar. Men det är klart att själva politiken bakom kan ju också göra en rätt spyfärdig. Miljöfrågan är ju så provocerande, för alla politiker säger att de är för, alla bryr sig jättemycket. Tills man ska fatta beslut, då är det helt ok att samma politiker som sagt att ”miljö är jätteviktig” bygger nya kolgruvor.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra