Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Oro när Tidöavtalet ska omförhandlas

  Vackert paket, men fult innehåll: regeringens budget för 2023 kan bli ännu ett dråpslag för miljöarbetet. Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet

  Tidöavtalet ska omförhandlas inför den kommande höstbudgeten. Det är osäkert hur detta kommer att påverka klimat- och miljöpolitiken, särskilt med tanke på Sverigedemokraternas (SD) växande inflytande i dessa frågor.

  Som SMB tidigare skrivit visar SD en tydlig strävan att sänka Sveriges klimatambitioner. Det är en grund för oro nu när Tidöavtalet ska omförhandlas inför höstbudgeten. Kan SD få igenom ytterligare försämringar av miljö- och klimatpolitiken?

  Vi bör notera SD:s tidigare framgångar i att påverka klimatpolitiken, där de har åstadkommit förändringar som sänkta bensin- och dieselskatter och ett slopande av reseavdragets modernisering. Med de nya förhandlingarna, kommer de att lyckas utöka sitt inflytande på miljö- och klimatpolitiken?

  Osäkerheten kring de andra partiernas svar på SD:s inblandning i Tidöavtalet, inklusive regeringspartierna, är ännu en öppen fråga. Kommer partierna att stå fast vid sina tidigare klimatmål, eller kommer de att vika sig för SD:s tryck? Denna fråga förtjänar uppmärksamhet när omförhandlingarna av Tidöavtalet tar sin början inför höstbudgeten.

  Allt detta understryker nödvändigheten av transparens och enhetlighet inom klimatpolitiken, liksom behov av medial insyn. Sverige behöver en ambitiös politik för att nå de uppställda miljö- och klimatmålen. Detta blir särskilt tydligt i ljuset av att Sverige gått från att vara i framkant inom området till att knappt nå upp till EU:s lägstanivåer.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.