Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  PET-flaskans död, bakteriens bröd

  Vår kampanj ”Ett skräp om dagen” talar sitt tydliga språk. Det slängs alldeles för mycket skräp i naturen. Men nu kanske en plasthungrig bakterie kan minska problemet.

  Omkring 56 miljoner PET-flaskor producerades i världen 2013, en plastprodukt som det sedan tar hundratals år att bryta ned. När plasten hamnar i havet bryts den av solen ned i mindre bitar. Mikroplasten orsakar problem för den marina miljön eftersom fiskar och andra djur uppfattar den som mat. Gifterna i plasten ackumuleras sedan i näringskedjan, från mindre organismer till större rovdjur. Vilka skador detta får på arter och ekosystem är dock okänt.

  Men nu har forskare i Japan upptäckt att PET-flaskornas plastsmak triggar igång smaklökarna hos bakterien Ideonella sakaiensis. Bakterien har visat sig kunna förtära en liten plastfilm på sex veckor i en 30-gradig temperatur. Bakterien fäster sig i plastfilmen och utsöndrar enzymet PETase som i sin tur skapar tereftalsyra. Syran tas sedan upp av bakteriecellen som omvandlar det till molekyler vilka bakterien tillämpar som energi.

  De japanska forskarna hoppas nu att upptäckten av bakterierna kan användas inom plaståtervinning och för att minska plasten i naturen.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.