Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Plastskatten ger resultat – mer än halverad försäljning av plastpåsar

  BIld av Виктория Бородинова från Pixabay Foto: BIld av Виктория Бородинова från Pixabay

  Skatten som tidigare i år infördes för plastpåsar har enligt en undersökning genomförd av SVT bidragit till att mer än halvera försäljningen av plastpåsar i de största livsmedelskedjorna.

  Den så kallade plastpåseskatten infördes i Sverige 1 mars respektive 1 maj. Bakgrunden till punktskatten är att man i EU 2015 beslutade att reducera antalet kassar till 40 tunnare plastpåsar per person och år fram tills 2025. Enligt Naturvårdsverket var genomsnittliga årsförbrukningen 2018 i Sverige 74 plastpåsar per person. 

  I SVTs granskning av de resultat som kommit av skatten noteras ett ändrat kundbeteende, att kunderna tar med sig något att bära i, samt att fler köper papperspåsar och flergångspåsar. Tidigare har SVT även rapporterat om att många kunder är positiva till den nya skatten. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!