Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Politiken behövs för en cirkulär ekonomi

  Foto: Pixabay

  Stora mängder plast går till spillo och blir till bränsle som förstör både miljö och klimat, vilket bara är ett exempel på hur vi slösar med samhällets resurser. En delegation kommer snart föreslå politiska åtgärder för en cirkulär ekonomi.

  Delegationen för cirkulär ekonomi har tagit fram sex utmaningar för att ställa om Sverige till en cirkulär ekonomi. Det handlar om:

  • producentansvar för plast,
  • skatt baserad på mängd återvunnet material,
  • stärkt spårbarhet,
  • green deals,
  • designprinciper och
  • förlängd garantitid.

  Problemen är många. Idag återvinns endast 20 procent av alla plastförpackningar  rapporterade Sveriges Radio nyligen. Bara i en bil finns cirka 200 kg plast som bränns upp trots att plasten är av god kvalitet och skulle kunna bli till nya produkter.

  För att få till en bättre resurshantering behövs nya styrmedel.

  Delegationen ska lämna konkreta förslag till regeringen under första kvartalet 2020, skriver man i ett pressmeddelande.

  Vi vill se resultat och bidra aktivt till Sveriges omställning. Här har vi chansen att föreslå effektiva, och kanske obekväma, styrmedel och åtgärder som åstadkommer just detta. Det handlar om att våga pröva nya vägar, utvärdera, och skala upp, säger Åsa Domeij, ordförande i Delegationen för cirkulär ekonomi. 

  Anders Wijkman, en av experterna som är kopplad till delegationens arbete, menar att Sverige ligger på efterkälken med cirkulär ekonomi och säger att:

  – Delegationens uppgift blir att visa vikten av en nationell strategi även i vårt land. Viktiga delar i strategin måste vara sänkt skatt på arbete och höjd skatt på uttag ur naturen – samt regler som gör att produkter designas för återbruk.

  Med tanke på de stora mängder fossilt och annat material som vår konsumtion kräver årligen i Sverige så är det hög tid för effektiva styrmedel som sätter stopp för resursslöseri och följderna för miljö och klimat.


  Supermiljöbloggen bevakar den cirkulära ekonomin. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.