Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Politiker på alla nivåer i samhället har ansvar att koppla samman sina beslut med de globala målen”

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  Karolina Skog (MP), miljö- och stadsutvecklingsminister, om FN:s globala mål för hållbar utveckling, och vad man själv kan göra för att bidra till att målen ska kunna nås. 

  Världens länder enades förra året under FN:s flagg om 17 globala mål för hållbar utveckling. Sammanlagt finns 169 olika delmål, och siktet är inställt på år 2030.

  Professor Johan Rockström har i en intervju med Svenska dagbladet efterlyst en ”nationell folkbildningskampanj” om målen i Sverige. Han har sagt till tidningen:

  – Går man ut på gatan är det knappt en kotte som vet vad utvecklingsmålen är för något. Trots att det är den viktigaste agendan som finns i världen för att säkra vår långsiktiga välfärd.

  Supermiljöbloggen vill förstås hjälpa till. Därför har vi valt att fråga människor från en rad olika håll i samhället hur de ser på arbetet med målen.

  _______________________

  I dag har turen kommit till Karolina Skog (MP).

  Vad jobbar du som?

  – Miljö- och stadsutvecklingsminister.

  Om du bara får välja ett mål eller ett delmål som du vill lyfta fram lite extra, hur är det formulerat och varför väljer du det?

  – Det är förstås svårt att välja ett, alla är ju så viktiga. Men jag tycker ändå att målet om att bekämpa klimatförändringar är det viktigaste. Det är en så övergripande fråga, som påverkar så många andra miljö- och samhällsfrågor. Men alla dessa globala frågor hänger ju ihop på ett eller annat sätt, det är helheten som är det viktiga.

  Om man är en person som kanske inte har järnkoll på alla 17 mål och 169 delmål, men som ändå vill bidra till att målen ska kunna nås, har du något tips på vad man då kan börja med att göra?

  – Man kan dels börja i sin egen vardag. Det kan handla om att spara energi och när det passar ta cykeln till jobbet i stället för bilen. Men minst lika viktigt tycker jag det är att kräva svar från sina politiker. Politiker på alla nivåer i samhället har ansvar att koppla samman sina beslut med de globala målen.

  ___________

  Läs mer: Mål 13: Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra