Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Regeringen håller med om kritiken: ”En försäljning av Vattenfalls brunkol leder inte till några utsläppsminskningar”

  Foto: Anders Hellberg

  I dag kom svaret på Riksrevisionens granskningsrapport.

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om hur Riksrevisionen kritiserat regeringen för dess styrning av Vattenfall, inte minst då det gäller planerna som bolaget har på en försäljning av hela den tyska brunkolsverksamhet. I sin granskningsrapport som kom i våras skriver Riksrevisionen bland annat:

  En försäljning innebär att Vattenfall inte bidrar till att uppnå EU:s klimat- och energimål eftersom problemet med att reducera koldioxidutsläpp från befintliga anläggningar skjuts över till ett annat bolag inom EU.

  Det här var visserligen innan Greenpeace gav sig in i försäljningsprocessen och gjorde klart att man via en stiftelse ville köpa Vattenfalls brunkolsverksamhet för att fasa ut den till år 2030. Men regeringen håller ändå med om att det finns en problematik här. I sitt svar på Riksrevisionens rapport som i dag lämnades till riksdagen skriver regeringen:

  Givet att en kommande ägare skulle bedriva den tyska kolkraftsverksamheten på oförändrat sätt, är det en korrekt iakttagelse från Riksrevisionen att en försäljning inte leder till reella utsläppsminskningar på EU-nivå.

  Riksrevisionen påpekar i sin rapport även att regeringen inte är ”förberedd för att hantera den finansiella risken med vare sig ett fortsatt ägande eller en försäljning av tysk kolkraft”.

  Här är regeringen inte lika tydlig i sitt svar, utan menar att bollen än så länge ligger hos Vattenfall:

  Processen med en ny ägarstruktur för brunkolsverksamheten bedrivs av Vattenfall och är ett ansvar för bolagets styrelse och ledning. Ägaren kan ta ställning till en affär om Vattenfalls brunkolsverksamhet först när den presenteras. Som företrädare för staten som ägare till Vattenfall kommer regeringen att noggrant följa processen. Om det blir aktuellt för Vattenfall att genomföra en avyttring av brunkolsverksamheten, är det styrelsens ansvar att ta initiativ till en s.k. ägarsamordning, som syftar till att nå ett ställningstagande som såväl styrelse som ägare kan ställa sig bakom. Att en ägarsamordning ska äga rum framgår såväl av statens ägarpolicy (vilken ingår som en del av regeringens skrivelse till riksdagen med redogörelsen för företag med statligt ägande, senast skr. 2014/15:140) som av styrelsens egen arbetsordning. I dagsläget finns det ingen sådan ägarsamordning att ta ställning till.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra