Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Regeringen uppmanas stoppa Vattenfalls brunkolsförsäljning inför klimattoppmötet i Paris

  Foto: Daniel Mueller / Greeneace

  Försäljningsprocessen riskerar Sveriges trovärdighet i klimatfrågan, menar Greenpeace.

  Anote Tong, presidenten på den lilla ö-nationen Kiribati vars själva existens hotas av klimatförändringarna, har skrivit ett brev (pdf) till världens ledare där han bett dem sluta upp bakom kravet på att inga nya kolgruvor ska få öppnas i världen. Nyligen på DN debatt uppmanade flera tunga namn inom Miljösverige – bland annat Johan Rockström och Anders Wijkman – statsminister Stefan Löfven (S) att han och den svenska regeringen nu inför klimattoppmötet i Paris bör erbjuda sitt stöd till Kiribatis president.

  Vi uppmanar Stefan Löfven att, för svenska folkets räkning, ta ställning och tillsammans med president Tong arbeta för ett globalt moratorium för nya kolgruvor. Det sista vår värld behöver i dag är fler kolgruvor. Sverige har en stolt tradition av solidaritet med utsatta människor. Den traditionen kräver att vi lyssnar på ropen på hjälp från Stilla havet.

  I dag skriver Greenpeace chef Annika Jacobson i en replik på DN debatt att statsministern självklart borde hörsamma Kiribatis rop på hjälp men att det inte går så länge som regeringen tänker låta Vattenfall sälja hela sin tyska brunkolsverksamhet till en ny ägare.

  Man kan inte skriva på ett upprop för att stoppa nya kolgruvor med den ena handen om man med den andra handen håller på att sälja koltillgångar med den sannolika följden att nya gruvor öppnas. Regeringen kan inte heller med äran i behåll skryta om att Sverige ska bli en fossilfri nation om vägen dit är att vi dumpar våra fossila bränslen i knät på någon annan.

  I en annan replik på DN debatt skriver president Anote Tong själv att det på nationell nivå hittills är elva andra Stillahavsnationer som ställt sig bakom initiativet, men ännu inget industrialiserat land. Presidenten skriver också:

  Till regeringen och det svenska folket, å mitt folks vägnar och alla de som står vid klimatförändringarnas vägskäl: jag vädjar till er medmänsklighet för att ni ska leda Europa och resten av den industrialiserade världen till att stödja ett moratorium för nya kolgruvor.

  I en interpellationsdebatt i riksdagen i veckan, mellan Jens Holm (V) och Åsa Romson (MP), gjorde klimat- och miljöministern klart att ärendet kring president Tongs brev just nu bereds i regeringskansliet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra