Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Regeringens klimatrådgivare vill se en avveckling av Vattenfalls brunkolsverksamhet

  Foto: Sveriges Radio

  Johan Rockström beskriver, i en debattartikel tillsammans med Naomi Klein och Bill McKibben, en försäljning som ”vansinne”.

  I en av årets kanske viktigaste debattartiklar, publicerad i SvD Näringsliv, uppmanas den svenska regeringen och riksdagen att verka för att Vattenfall ska behålla och avveckla sin tyska brunkolsverksamhet. I går meddelade Vattenfall att man i stället avser att sälja hela verksamheten till ett tjeckiskt energibolag som hoppas på en renässans för kolkraften.

  Artikeln är undertecknad av Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre och professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, Naomi Klein, författare, journalist och aktivist samt Bill McKibben, författare, medgrundare till organisationen 350.org och en av pristagarna 2014 till The Right Livelihood Award, ofta kallat ”det alternativa Nobelpriset”.

  Johan Rockström är det närmaste en klimatrådgivare som den svenska regeringen har. Han sitter som ledamot i Vetenskapliga rådet för hållbar utveckling, som ska vara en arena för dialog mellan regeringen och vetenskapssamhället. Han sitter med i delegationen som har fått i uppdrag av regeringen att stödja och stimulera Sveriges genomförande av FN:s globala mål för hållbar utveckling – Agenda 2030. Han sitter även med som ledamot i Innovationsrådet, som ska utveckla Sverige som innovationsnation och stärka Sveriges konkurrenskraft.

  Nu skriver Johan Rockström tillsammans med de internationellt erkända namnen Naomi Klein och Bill McKibben bland annat:

  Vi beklagar djupt Vattenfalls beslut. I stället för att undvika att ta ansvar bör bolaget i stället ta initiativ till en ordnad avveckling av kraftverken och en socialt ansvarsfull omställning till förnybar elproduktion i regionen Lausitz. (…)

  Ratificeringen av Parisavtalet påbörjas om bara några dagar inom FN. USA och Kina, med flera andra länder, däribland Sverige, kommer skriva under denna kritiska färdplan för en hanterbar framtid för mänskligheten på jorden. Att med ena handen göra detta och med den andra tillåta fortsatt kolexpansion är inte förenligt med vad människor i världen behöver eller förväntar sig.

  Rockström, Klein och McKibben avslutar med att skriva att de ”hoppas innerligt att den svenska regeringen och riksdagen tar ansvar och stoppar detta vansinne”.

   

   

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.