Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny studie visar att rekonditionerade elektronikprodukter kan leda till en minskning av koldioxidutsläpp med upp till 91 procent och vattenanvändning med upp till 97 procent. Dessutom kan det totalt sett minska elektronikavfallet med upp till 80 procent jämfört med att köpa nya produkter.

  Mängder av elektronik konsumeras, vilket resulterar i en problematisk miljöpåverkan. Svenskars vitvaror och hemelekronik orsakar ungefär vardera en miljon tonväxthusgaser, och tillsammans orsakar de två procent av Sveriges totala konsumtionsutsläpp. Enligt Naturskyddsföreningen köper svenskar exempelvis cirka 3,5 miljoner nya mobiler varje år och det när enda mobil ger upphov till ungefär 86 kilo avfall.

  För att komma till bukt med problemet har så kallade rekonditionerade elektronikprodukter blivit allt populärare. Det är begagnad elektronik som genomgått någon slags renoveringsprocess innan den säljs igen. Processen kan inkludera tester, reparationer och ibland även utbyte av delar för att säkerställa att produkten fungerar som den ska.

  Att rekonditionerade produkter är ett bra alternativ till att köpa ny elektronik är därmed ganska uppenbar, men exakt hur bra visar den nya studien som genomförts av Refurbed och Fraunhofer Austria Research GmbH.

  Studien beaktar ett helhetsperspektiv

  Studien är en så kallade livscykelanalys där produkternas hela livscyklar beaktats. På det sättet har man kunnat få ett helhetsperspektiv på deras miljöpåverkan.

  Paul Ruford, författare till studien från Fraunhofer Austria Research GmbH, förklarar att ”det som är unikt med den här studien är att vi har gjort en heltäckande analys på produkternas miljöpåverkan, och inkluderat såväl scope 1, 2 och 3. Det innebär att vi på ett kvantifierbart sätt mätt den totala påverkan som en produkt har på vår planet.”

  Konsumtionsmönster behöver förändras

  Kunskapen finns, att köpa ny teknologi har hög miljöbealstning, det vet vi. Ändå fortsätter vi att handla. Då är det positivt att den här studien, och andra studier, visar är att rekonditionerade och andra begagnade produkter är bra alternativ.

  Det är alltså möjligt att ändra sitt konsumtionsmönster med ganska små medel, exempelvis genom att välja en rekonditionerad telefon nästa gång behovet av ny telefon uppstår. Och nej, det kostar inte mer, det är billigare. Det är ett smart alternativ.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.