Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Rekordmånga klimataktivister mördade under 2019

  Foto: pixabay

  Förra året fick minst 212 människor sätta livet till för sin kamp för miljön – det blodigaste året hittills för de som befinner sig vid frontlinjen, skriver miljö- och människorättsorganisationen Global Witness i sin årliga rapport.

  – Jordbruksföretag samt olje-, gas- och gruvdrift har genomgående varit de största drivkrafterna bakom attacker mot mark- och miljökämpar, säger Rachel Cox, talesperson för Global Witness.

  Av de mord som organisationen har kunnat bekräfta tillhörde runt 40 procent av offren en ursprungsbefolkning och två tredjedelar av morden skedde i Latinamerika. Flest, 64 stycken, registrerades i Colombia. Näst flest mord registrerades i Filippinerna och därefter följer Brasilien, Mexiko, Honduras och Guatemala. Men mörkertalet är stort eftersom många dödsfall inte rapporteras.

  Trots den höga dödssiffran under 2019 har världens klimataktivister även sett segrar – ett bevis på deras motståndskraft och beslutsamhet. I Ecaudor vann den ursprungliga stammen Waorani rätten till ett landmärke som förhindrade regeringens planer på olje- och gasutforskning i området. I Indonesien säkrade ursprungsbefolkningen Dayak Iban i centrala Borneo rättigheter till 10 000 hektar mark efter årtionden lång kamp.

  Det finns flera svenska bistånds- och civilsamhällesorganisationer som har samarbetspartners i de länder där miljöaktivister är hårt utsatta. Naturskyddsföreningen har exempelvis utöka sitt arbete för att skydda sina sammarbetspartners eftersom det blir allt farligare att försvara miljön, samtidigt som miljön blir allt mer hotad.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra