Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Rekordvärmen 2016 omöjlig utan globala uppvärmningen

  Foto: Stop Adani

  År 2016 var ett rekordvarmt år globalt sett. Detta rekord hade inte varit möjligt under de klimatförhållanden som rådde i början av 1900-talet och utan den mänskligt orsakade globala uppvärmningen, enligt en stor rapport från American Meteorological Society (AMS). 
  Den globala uppvärmningen var den enskilt största orsaken till rekordvärmen 2016 och det naturliga väderfenomenet El Nino är endast en liten del av förklaringen, se faktaruta om El Nino längre ned. Naturliga variationer som förändringar i solinstrålning och vulkanutbrott kan inte förklara rekordvärmen.
  Värmeböljorna 2016 i Asien och utanför kusten i Alaska kan inte heller förklaras av naturliga klimatvariationer. Detta tyder på att klimatförändringarna blivit så starka att de kan ”pusha” en väderhändelse bortom de ramar som den naturliga variationen sätter upp, skriver AMS.
  Förutom ovanstående händelser bedöms klimatförändringarna ha bidragit till fler extrema väderhändelser under 2016. Här är några av dessa väderhändelser:

  • Värmen i Arktis under november–december 2016 hade sannolikt inte varit möjlig utan den globala uppvärmningen. Supermiljöbloggen har skrivit mer om värmeböljan i Arktis här.
  • Mänsklig påverkan femdubblade risken för torr luft i västra Nordamerika som förvärrade bränder i naturen. Supermiljöbloggen har skrivit mer om bränderna i västra Nordamerika här.
  • Torka i södra Afrika, som den 2015/16, har tredubblats de senaste 60 åren. Det beror till största del på klimatförändringarna.
  • Den mänskligt orsakade havsuppvärmningen var den största orsaken till korallblekningen i Stora barriärrevet, som är den längsta, mest utbredda och allvarliga korallblekningen som någonsin har uppmätts. Väderfenomenet El Nino är annan orsak till korallblekningen. Supermiljöbloggen har skrivit mer om utvecklingen i Stora barriärrevet här.

  Alla extrema väderfenomen 2016 var dock inte kopplade till klimatförändringarna. För cirka 20 procent av de väderhändelser som granskats i rapporten hittades inga kopplingar till mänskligt orsakade klimatförändringar. Bland dessa extrema väderhändelser utan klimatkopplingar fanns bristen på regn i södra Kalifornien samt torkan och vattenbristen i nordöstra Brasilien, enligt rapporten från AMS.
  Rapporten bygger på 27 vetenskapliga studier från totalt 116 forskare.
  FAKTARUTA EL NINO:
  El Niño är ett naturligt fenomen som återkommer vart 4-7 år då vindarna i Stilla Havet byter riktning. El Niño brukar vara mellan 12-17 månader.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra