Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Riksdagspartier överens om långsiktigt klimatmål

  Foto: OKQ8

  Enligt vad Svenska dagbladet erfar innebär överenskommelsen att Sverige senast år 2045 ska ha noll i nettoutsläpp av växthusgaser.

  Svenska dagbladets reporter Jenny Stiernstedt kunde nu under tisdagskvällen avslöja att de sju partierna i Miljömålsberedningen kommit överens om ett nytt klimatmål för Sverige. I en artikel i tidningen framgår följande:

  Hittills har Sverige haft en vision om noll nettoutsläpp till 2050. I kommande förslag från Miljömålsberedningen är målsättningen att Sverige senast 2045 ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser. Åren därefter ska utsläppen bli negativa, erfar SvD. (…) Minst 85 procent av utsläppsminskningen ska ske inom Sveriges gränser. För att klara det ska lagring av koldioxid kunna användas. Och för att nå hela vägen till noll nettoutsläpp ska åtgärder som genomförs i andra länder kunna räknas in.

  UPPDATERING: Kort efter Svenska dagbladets avslöjande publicerade DN debatt den artikel som var tänkt att publiceras först i morgon, skriven av politikerna i Miljömålsberedningen. Här framgår:

  Vi föreslår att riksdagen beslutar att målet tidigareläggs till 2045. Nettonoll år 2045 innebär enligt vårt förslag att utsläppen i Sverige ska ha minskat med minst 85 procent jämfört med 1990. Med den kraftiga befolkningsökning som förväntas i Sverige till mitten av seklet är en minskning med 85 procent till år 2045 ett ambitiöst mål. De utsläpp som kan kvarstå år 2045 (för att åren därefter uppnå negativa utsläpp) ska dessutom kompenseras med åtgärder i enlighet med internationellt beslutade regler, vilket gör målet än mer ambitiöst. (…)

  För att stärka ramverket föreslår vi att riksdagen beslutar om en klimatlag som tydliggör processerna inom klimatpolitiken och den långsiktiga inriktningen på arbetet. (…)

  Vi föreslår också att regeringen inrättar ett oberoende klimatpolitiskt råd. Rådets uppgift blir bland annat att ge en ”second opinion” genom att granska regeringens samlade klimatpolitik – inte minst se till att politiken inom olika områden drar åt samma håll. (…)

  Vi återkommer till frågorna om styrmedel och konkreta åtgärder för att nå det föreslagna långsiktiga målet när Miljömålsberedningen lämnar sitt slutbetänkande i juni i år.

  Mer information, kommentarer och analyser om detta följer under de kommande dagarna här på bloggen.

  ___

  Miljömålsberedningen består av Matilda Ernkrans (S), Johan Hultberg (M), Stina Bergström (MP), Rickard Nordin (C), Jens Holm (V), Lars Tysklind (L) och Irene Oskarsson (KD). Ordförande är Anders Wijkman.

   

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra