Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rockström: ”Vi håller på att äta ihjäl både oss själva och planeten”

  Foto: Beatrice Rindevall

  Johan Rockström,  chef för Stockholm Resilience Centre och ordförande för organisationen EAT, flyttade under Almedalsveckan fokus från klimatet till jordbruket. I en panel varnar han att matfrågan måste få samma prioritet som klimatfrågan – annars riskerar planeten att kollapsa.

  Det är inte första gången Johan Rockström lyfter maten. Som ordförande för EAT ligger frågan ständigt på hans tallrik. I en fördjupande intervju med Supermiljöbloggen radar han upp fyra anledningar till att göra något åt jordbruket och matkonsumtionen.

  Jordbruket är världens enskilt största källa till utsläpp av växthusgaser. Omkring sjutton procent kommer direkt från jordbruksproduktion, och ytterligare lika mycket från avskogning, alltså när man gör om skog till jordbruksmark.

  Den andra och tredje orsaken är att jordbruket är världens största konsument av färskvatten och att speciellt djurproduktionen använder enorma mängder kväve. Färskvattenanvändningen bidrar till att torka ut ekosystemen och frigöra koldioxid till atmosfären.

  Slutligen är jordbruket den största orsaken till att vi förlorar biologisk mångfald. När vi förlorar biologisk mångfald så förlorar vi styrkan i ekosystemen – och därigenom förlorar vi också kolsänkor. De naturliga ekosystemen suger upp 25 procent av våra koldioxidutsläpp.

  Under panelen i Almedalen talade han till en stor publik, där han tyckte att politiken ska stå för lösningarna.

  Vi måste sluta expandera jordbruket, göra det fossilfritt och stoppa överanvändningen av antibiotika, för att ta några exempel. Vi behöver starka, modiga och väldigt ambitiösa politiska beslut, både i Sverige, EU och FN, sa han i SVD:s tält.


  Läs mer:

  Rockström: Vi måste lägga större fokus på matfrågan”

  Framtidens mat växer på havsbotten

  10 tips för att minska matsvinnet

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.