Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Röster från näringslivet om Timbro-granskning: ”Inte förvånad över oljepengar”

  Foto: Privat

  Sociala medier kokar av inlägg från företagare efter publiceringen av SMB:s och ETC:s stora granskning av Timbros samarbete med oljefinansierade Atlas Network. SMB har samlat några exempel – och intervjuar även två framstående näringslivsprofiler med höga krav på klimatåtgärder för att få deras syn på vad som framkommit.

  Ingmar Rentzhog, grundare av den globala medieplattformen för climate action ”We don’t have time” trycker ofta på för att både näringslivet och politiken ska bli mer offensiva i klimatfrågan.

  SMB ber honom kommentera uppgifterna i SMB:s och Dagens ETC:s granskning och vad dagens företrädare för Svenskt Näringsliv och Timbro sagt med anledning av denna.

  – Jag är faktiskt inte ett dugg förvånad att det finns historiska kopplingar till de som har makt i Sverige och till oljelobbying. Det är värt att notera att den som har makt blir påverkad av dessa intressen. Oljebolagens inflytande finns över hela det politiska fältet.

  – Och det är också viktigt att veta att de som tar emot pengar inte nödvändigtvis vet att dessa kommer från oljeintressen. Det är en mycket dold påverkan från deras sida. Så att det har skett här är inte nödvändigtvis ett tecken på ont uppsåt.

  Undersök var pengarna kommer från!

  Därför, påpekar Rentzhog, måste alla som har makt se till att undersöka varifrån pengar man får kommer, och att det finns policies för hur kontrollen ska se ut.

  Både Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson och Timbros vd PM Nilsson har i sina kommentarer till vår granskning sagt att klimatomställningen är ett prioriterat område för Svenskt Näringsliv och Timbro, vilket Ingmar Rentzhog noterar:

  – Det är jättebra att man säger så, det gläder mig.

  SMB har även frågat Nina Ekelund, generalsekretaren för Hagainitiativet, ett nätverk av större företag i Sverige om hennes uppfattning. Hagainitiativets medlemsföretags produktion står för inte oansenliga sju procent av landets BNP, och nätverket har mottot att näringslivet kan blomstra och vara lönsamt, utan klimatpåverkan.

  Men då måste stora satsningar till, vilket Ekelund inskärper i en skriftlig kommentar till SMB:

  Det får inte råda några som helst tveksamheter om att den gröna omställningen är prioriterad. Vi ser att företag satsar stora resurser i omställningen då de ser att det stärker deras konkurrenskraft. Att gå tillbaka till en fossilbaserad ekonomi är inte ett alternativ. Det politiska ledarskapet måste vara kristallklart om att den gröna omställningen är här för att stanna och ytterligare behöver växlas upp, framhåller Ekelund.

  Inom sociala medier har debatten och kommentarerna kring SMB/ETC-granskningen under tisdag och onsdag varit omfattande, med många tiotusentals inlägg och delningar. Somligt är väsentligt yvigare och hårdare i tonen än de båda exemplen här ovan.

  Vad säger företagarna i linkedin-kommentarerna?

  SMB har saxat några kommentarer på professionsnätverket linkedIn från företagare i olika storlekar och branscher. De är dock anonymiserade, då personerna bakom dem inte varit tillfrågade:

  • ”Vad ska man säga … kanske bara ligga lågt och invänta hur detta utvecklas. Vi lever ju i en tid när sådant här, som för bara för några år sedan hade varit sensationellt och otänkbart, kan gå förbi obemärkt. Detta verkar väl inte vara annat än sensationellt och det borde vara otänkbart för varje medborgare att acceptera politiker som låter sig köpas.”
  • ”Är detta häpnadsväckande? Eller bara business as usual från högerkanten? Sorgligt i vilket fall att en stor tankesmedja kan låta sig luras så fatalt. Eller så är Tankesmedjan Timbro och nuvarande statsminister stolta i att samverka med oljebolag och klimatförnekare?”
  • ”Blev så oerhört ledsen när jag läste detta i går. tänkte först att något (AI) troll låg bakom. Källgranska! Hoppades naivt att detta kan inte vara sant. Noterade att Timbros redaktör som sjösatte kampanjen för att skapa ”motbild till domedagsprofetiorna” 1996 heter Dick Erixon. Samme man som nu kandiderar till EU-parlamentet för SD. Vad blir nästa steg? Göra som Trump och be oljebolagen om miljarder i kampanjstöd mot löfte om klimatdestruktiv politik? Fast, nej, det behövs inte. Det gör ju regeringen redan.”
  • ”Sveriges näringsliv borde distansera sig från Timbro som inte är för svenska företags bästa utan för smutsiga oljebolags.”
  • ”Rekommenderar alla att läsa grävet. Plötsligt klarnar bilden av vad som har pågått i Moderaterna sista 20 åren. Vad som hände med det progressiva, framåtlutade moderaterna som Carl Bildt m fl ledde, där klimatfrågan visst hade prioritet och ledning och parti förstod allvaret. Plötsligt lades politiken om, och nu börjar man förstå vilka starka krafter som delvis fanns bakom. De som försökte motades bort (Ebba Lindsö). Timbro, med dess sektliknande indoktrinering, har haft stor del i att forma det Moderaterna vi ser idag. Sorgligt. Antiintellektuellt. Världsfrånvänt. Och direkt farligt. För såväl dagens som kommande generationer.”
  • ”Och jag som tänkt i andra banor när jag kallat regeringsunderlaget blåbrun smörja… Efter detta står det klart att moderaterna helt på egen hand är fast i blåbrun sörja… Där det bruna avser smutsig råolja. Fy fasen!!!”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.