Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svenskt Näringslivs vice vd: ”Vad som gjorts historiskt uttalar jag mig inte om”

  Bild på Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson
  – Vad Svenskt Näringsliv och Timbro gjort historiskt uttalar jag mig inte om, säger Karin Johansson. Foto: Kate Gabor

  Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson vill inte uttala sig om vad som hänt förr inom Svenskt Näringsliv och dess tankesmedja Timbro. Hon är trygg med vad man vill ha idag – åtgärder för en hållbar miljö, säger hon till SMB.

  Enligt vad Karin Johansson själv vet sker ingen samverkan mellan Timbro och oljefinansierade Atlas Network idag – vilket dock motsägs av uppgifter som redan lämnats till oss av Timbro.

  SMB:s och Dagens ETC:s omfattande granskning av Timbro, publicerad under tisdagen, visar tankesmedjans kontakter och samarbete med amerikanska Atlas Network.

  Vi visar med stöd av omfattande källmaterial hur Timbro under en period kring år 2000 tog emot pengar från Atlas – och i förlängningen från nätverkets finansiär oljebolaget Exxon – och spred dess klimatskeptiska evangelium i svensk och europeisk opinion.

  Vi visar att samarbetet fortsatt under åren ända in i nutid, med regelbundna kontakter på konferenser, och förmedlande av stipendier från Atlas till prestigeutbildningar för yngre borgerligt sinnade påläggskalvar inom medier och politik.

  ”Vill inte gräva i historieböckerna”

  Atlas Network har under alla år understött och främjat klimatskepticism, och anlitat forskare som på olika sätt förnekat behovet av klimatåtgärder och minskad kol- och oljeanvändning. Idag är organisationen, om än mycket okänd, ändå starkt ifrågasatt för sin destruktiva hållning till klimatkrisen.

  SMB frågar Karin Johansson om hur hon ser på uppgifterna i granskningen, att Timbro samarbetade med, och i alla fall kring år 2000 fick ersättning av, Atlas Network med oljebolag som yttersta finansiärer.

  Hon är inte besvärad:

  – Detta är väl att gräva i historieböckerna? Jag vill inte prata om vad som hänt för så länge sedan. Jag har ingen kunskap om vad Atlas har för uppfattningar och uttalar mig inte om vad Timbro eller SN gjort historiskt.

  Känner inte till vad Atlas Network står för

  Men vi visar också att detta historiska samarbete fortsatt fram till nutid. Timbro har fortsatt att närvara vid deras europeiska konferenser. Och vi visar att Atlas Network är grundligt känt för att propagera mot kraftfulla insatser för klimatet…?

  – Det har jag ingen kunskap om. Jag kan svara för den tid som gått sedan jag blev vice vd för Svenskt Näringsliv för två år sedan. Under den tiden har såvitt jag vet det inte bedrivits något samarbete med och ingen medverkan skett med Atlas, framhåller Karin Johansson.

  – Om det är som du säger att de är emot åtgärder för en hållbar miljö tycker vi inte som dem. För det vill vi ha, och det är en uppfattning jag är mycket trygg med. Men vi kan ju träffa organisationer även om vi inte håller med dem och få veta vad som är på gång, säger Karin Johansson.

  Tiden för Karin Johanssons tillträde på vice vd-posten är alltså 2022. Samma år skedde, enligt vår gransknings källmaterial, det senast kända mötet med Atlas Network. Timbros ekonom Jacob Lundberg medverkade på nätverkets konferens i Warszawa 2022 – hans medverkan bekostades också av Atlas.

  Den konferensen hölls i juni, medan Johansson tillträdde sin post två månader senare. Men kontakten mellan de båda nätverken finns dock kvar efter hennes entré hos Svenskt Näringsliv, trots vad hon själv uppger.

  Det tillkännagav Timbros pressekretare Ebba Koril när hon tillfrågades vid vår granskning:

  Vi är tillsammans med andra välrenommerade tankesmedjor i Europa med i Atlas nätverk, till exempel Cepos från Danmark. Det betalas ingen medlemsavgift och det sker inget utbyte av ekonomiska medel, lyder hennes skriftliga svar på våra frågor.

  Läs Supermiljöbloggens och Dagens ETC stora avslöjande här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.