Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Rubbning av Golfströmmen oroar forskare – kan kollapsa helt

  Den livsviktiga Golfströmmen som för värme till Nordeuropa har saktat in och är nu svagare än på 1 600 år, visar ny forskning. Hela systemet visar oroande tecken på störningar som sätts i samband med det allt varmare klimatet. Dock skulle en kollaps av strömmen betyda svår kyla i norra Europa.

  Studien, som presenteras i publikationen Nature Climate Change och citeras av brittiska tidningen the Guardian, kommer med nya observationer om ett problem som länge diskuterats inom klimatforskningen. Den snabba avsmältningen av inlandsisen på Grönland gör att oerhörda mängder sötvatten pumpas ut i norra Atlanten.

  Detta riskerar att störa systemet, eftersom Golfströmmens själva motor utgörs av tungt saltvatten som sjunker mot botten och driver upp varmt vatten söderifrån.

  Den nya studien visar på en snabbare och mer omfattande destabilisering än vad forskare tidigare bedömt bli aktuell som en följd av den globala uppvärmningen. En total kollaps kan inte uteslutas, även om det inte går att säga om en sådan ligger decennier eller sekler bort, framhåller forskarna.

  En total kollaps av Golfströmmen skulle ge mycket svåra följder på många håll på jordklotet i form av höjda havsnivåer i nordöstra Amerika, mer stormar i Europa och farliga rubbningar av nederbördsmönstren i flera världsdelar.

  Eftersom Golfströmmen är en mycket kraftfull transportör av värme till norra Europa, skulle en kollaps betyda väsentligt kyligare klimat här, trots den allmänna uppvärmningen av Jorden på grund av koldioxid- och metanutsläppen från människans aktiviteter.

  Det saknas inte invändningar mot studiens slutsatser inom forskarvärlden. I en intervju i DN säger den svenska forskaren Léon Chafik att det inte är troligt med en helt kollapsad Golfström i vilket fall under innevarande sekel. Han anser att en rad andra risker är väsentligt större, som stigande havsnivåer, surare världshav och stegrade temperaturer i oceanerna.

  Tecken på destabilisering som redan är synliga är inte något som jag hade väntat mig, och jag tycker det är skrämmande, säger forskaren Niklas Boers, en av rapportförfattarna, till tidningen Expressen .

  Göteborgsprofessorn i fysisk meteorologi, Deliang Chen, säger i en intervju i samma tidning att Sveriges årsmedeltemperatur skulle kunna sjunka med cirka åtta grader och göra vintrarna extremt kalla, och landet mer eller mindre obeboeligt.

  Det är för övrigt professor Chen som varit svensk representant i FN:s klimatpanels nya rapport om läget för klimatet utifrån det naturvetenskapliga perspektivet. Rapporten presenteras på en global presskonferens på förmiddagen den 9 augusti och i Sverige, via SMHI, under eftermiddagen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!