Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Så kan covid-19 påverka klimatomställningen

  Foto: Markus Spiske

  Mycket tyder på att hanteringen av coronapandemin kommer påverka samhällsutvecklingen under en lång tid framöver – något som även antagligen kommer få stora konsekvenser för klimatomställningen.

  “När världen återhämtar sig från covid-19 måste det leda till en ny slags ekonomi. Allt vi gör under och efter den här krisen måste syfta till att skapa mer jämlika, inkluderande och hållbara ekonomier och samhällen, som är bättre rustade att klara av pandemier, klimatförändringar och andra globala utmaningar.” 

  Det sa FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande i slutet av mars. 

  Samma budskap, om att coronakrisen ger oss en unik möjligheten att omvärdera och ställa om samhället, har de senaste veckorna framförts av ett antal kommentatorer. Färska siffror från en undersökning i Storbritannien visar att denna inställning också i hög utsträckning återfinns i de breda folklagren. Så lite som 9 procent svarar nämligen att de vill gå tillbaka till hur livet var innan corona när pandemin är över. En stor mängd svarande menar att coronaviruset lett till en del förbättringar i deras liv, såsom mer tid över till att umgås med vänner och familj samt bättre luftkvalitet.

  Om corona kommer leda till någon bredare omställning bestäms dock främst av vad som händer politiskt under de närmaste månaderna. I veckan sker bland annat G20-, Världsbanken- och IMF-möten som kan ha stor påverkan, samtidigt som utformningen av de åtgärdspaket som syftar till att stimulera den sjukdomsdrabbade ekonomin pågår för fullt i ett antal länder.

  Inom miljörörelsen finns oro för att ledare inte kommer fånga den historiska möjlighet till systemförändring som coronakrisen utgör. Om inte åtgärdspaketen specifikt utformas för att generera nya och grönare giv så är chanserna nämligen stora att dessa i stor utsträckning kommer gå till att hålla sårbara och miljöskadliga branscher som till exempel flygindustrin under armarna.

  Åtgärdspaketen som följde på finanskrisen 2008 ledde till en av de största utsläppsökningarna i modern tid. Dess storlek översteg fyrfaldigt de utsläppsminskningar som den ekonomiska nedgången ursprungligen orsakat. Vissa bedömare menar att risken för att historien upprepar sig är stor.

  Redan nu har USA:s regering tagit tillfället i akt att avveckla viktig miljölagstiftning. Detta skedde delvis till följd av ett intensivt lobbyarbete från stora utsläppande sektorer av ekonomin som vill använda coronakrisen till att motverka omställningsåtgärder. Samtidigt har en rad viktiga klimatmöten, inte minst COP26 som skulle hållits i Glasgow i november i år, skjutits upp – många på obestämd tid.

  Om den ekonomiska krisen efter pandemin blir långvarig så riskerar även det att leda till en långsammare omställningstakt eftersom ekonomisk nedgång leder till att privata investeringar minskar i omfång samtidigt som en högre andel av investeringarna går till mer etablerade sektorer med säkrare kapitalavkastning, något som i allmänhet gynnar smutsigare snarare än renare energiproduktion.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.