Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Ledare Nyheter

  Fult spel under coronapandemin

  Foto: Pixabay

  Världen befinner sig på grund av covid-19 i ett undantagstillstånd. Detta ger flera länders regeringar extraordinära befogenheter att gå emot lagstadgade krav. Till ingens förvåning utnyttjas instabiliteten av förorenande industrier som ägnar sig åt lobbying och andra fula trick.

  Förorenande sektorer runt om i världen utnyttjar coronavirus-pandemin för att extrahera tiotals miljarder dollar i statliga subventioner och som en ursäkt för att reducera miljökrav. Världen närmar sig en ekonomisk kris, och att avblåsa miljöreglement anses av somliga vara ett rimligt drag för att lätta på arbetsbelastningen. Detta kan leda till att flera industrier obemärkt får fortsätta med sin ”business as usual” och ta för sig en oproportionerlig stor bit av kakan.

  Supermiljöbloggen har redan tidigare rapporterat om Trump-administrationens upphävda utsläppslagar. Sedan dess har avvecklingen av miljölagstiftning hunnit bli en världsomfattande trend.

  I Indonesien har vissa miljöreglement för skogsindustrin avskaffas. För att begränsa olaglig avverkning krävdes tidigare certifiering på att träet producerats lagligt. Dessa regler upphävdes i mars som svar på lobbyverksamhet för att öka exporten. De indonesiska regnskogarna är hem för den snabbt minskande populationer av orangutanger och för flera andra hotade arter.

  Även plastindustrin har tagit tillfället i akt. Bland annat genom att försöka framställa återanvändbara kassar som ”virusbärare”. Detta är oroväckande i en tid då många länder börjat ta steg för att begränsa försäljningen av engångsplastpåsar och sugrör. Dessutom stämmer uttalandet inte eftersom coronaviruset visat sig kunna vara mera långlivat på plastytor än tyger.

  Även i Frankrike har politikerna kritiseras för fult spel. I fredags motsatte sig den franska regeringen att ge ekonomiskt stöd på 20 miljarder euro som skulle tilldelas bland annat förorenande företag. Det låter kanske som goda nyheter men det hela har kritiserats som en stor greenwashingkupp.

  Regeringen har nämligen i all hast samtidigt godkänt ett ändringsförslag på företagsstöd, som skenbart är förenligt med Parisavtalet, men ändå inte har några som helst begränsningar eller sanktionsmekanismer. Ändringsförslaget var en kontraproposition till de ursprungliga förslaget. Men det hela skedde mitt i natten med mindre än 30 suppleanter närvarande. Det har förargat fransmännen eftersom framförande av ett alternativt och mera ambitiöst klimatförslag under omständigheterna försvårats.

  Dessutom avvisades förslaget att rådfråga det franska klimatrådet om hur de 20 miljarder eurona borde användas. Greenpeace varnar för att så länge de inte är bestämt vad som händer med understödet kan det ändå hitta fram till förorenande industrier.

  Runt världen utformas nu räddningspaket och förslag som ska säkerställa en ekonomisk återhämtning. Med tanke på miljön gäller det alltså att hålla ögonen öppna för hur dessa pengar används. Det finns dock starka politiska krafter som försöker säkerställa en grön återhämtning efter pandemin, inte minst inom EU. Dessutom har både privatpersoner som engagerat sig för klimatet och miljörörelser fått mycket uppmärksamhet under coronakrisen. Låt oss lyssna på dem.

  Allt vi gör under och efter denna kris måste handla om att bygga upp ett mera inkluderande och hållbart system. Vi måste inse att våra samhällen inte är tillräckligt motståndskraftiga vare sig det gäller pandemier eller klimatförändringar. Just nu är coronaviruset den globala prioriteringen, men när vi fått bukt med pandemin kommer klimatkrisen fortfarande vara här.

  Vera Arhippainen, skribent för Supermiljöbloggen

  Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är vera-arhippainen.jpg

  På regelbunden basis skriver Supermiljöbloggens skribenter ledare. Ledarna behöver inte nödvändigtvis representera en åsikt som delas av hela redaktionen. Fler opinionstexter från Supermiljöbloggen hittar du under taggen ”SMB ledare”.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.