Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Så kan myndigheter jobba med klimatanpassning

    Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, har låtit ta fram en rapport för att på ett överskådligt sätt kartlägga lagar och andra författningar som är relevanta för klimatanpassningen. Syftet är att utgöra ett stödjande underlag för berörda aktörer.

    Rapporten Klimatanpassning – Urval av tillämplig lagstiftning till stöd för myndigheter och kommuner har beställts av SMHI i syfte att hjälpa de nationella myndigheter som berörs av förordningen (2018:1428) om myndigheters klimatanpassningsarbete. Avsikten är att identifiera lagar och andra författningar som påverkar myndigheternas arbete med klimatanpassning, till stöd i myndigheternas och kommunernas arbete.

    Länsstyrelsen i Västra Götaland medverkar

    Det är advokatfirman Delphi som på uppdrag av SMHI har identifierat relevanta lagar och författningar. Arbetet har gjorts utifrån information från SMHI och länsstyrelsen i Västra Götalands län, samt en kompletterande genomgång av rättskällor, litteratur och allmän information från myndigheter.

    För varje område beskrivs exempel på lagar och andra författningar som kan ha relevans för klimatanpassningsarbetet. Det finns också exempel på hur reglerna kan användas för att främja klimatanpassningsarbetet, samt exempel på motsättningar mellan olika regler. I vissa fall finns en kort sammanfattning av lagstiftningsförslag eller pågående utredningar och slutligen nämns den eller de ansvariga myndigheterna.

    Krav ska kunna ställas vid bygglov

    Ett exempel på regelverk som tas upp i rapporten är kommunernas möjligheter att i samhällsplaneringen ställa krav på bygglov. Kommunen får skjuta upp den slutliga prövningen av skydds- eller säkerhetsåtgärder till bygglovsskedet genom att ange att bygglov bara får ges om markens lämplighet för byggande har säkerställts. Det kan ske genom att exempelvis en skyddsåtgärd har vidtagits på tomten. Det här innebär att kommunen i detaljplan kan kräva vissa klimatanpassningsåtgärder.

    Läs rapporten i sin helhet: här

    Mer läsning: Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om klimatanpassning, bland annat om regeringens arbete och riskerna för kustsamhällen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.