Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Sämre skördar med förändrat klimat

  Foto: Pezibear från Pixabay

  Jordbruket är en utpekad förlorare när klimatet förändras. Nu visar en ny studie att klimatförändringarna bidragit till kraftigt minskad produktivitet inom jordbrukssektorn.

  Det globala jordbruket har ökat rejält de senaste 60 åren. Studier sammanställda av FN visar även att maten som produceras räcker till allt fler människor. Samtidigt svälter fortfarande delar av jordens befolkning och det finns goda skäl att oroa sig för den framtida tillgången på mat. Ett av de allvarligaste hoten är klimatförändringarna. 

  Nyligen publicerad forskning visar att den globala jordbruksproduktiviteten är 21 procent lägre än den kunde ha varit utan de klimatförändringar som skett sedan 1971. Enligt forskarna motsvarar det ungefär sju års produktivitetsökningar sedan 1960-talet.

  Vi finner att klimatförändringarna i princip har utplånat cirka sju års förbättringar av jordbruksproduktiviteten under de senaste 60 åren. […] Det motsvarar att trycka på pausknappen för produktivitetstillväxt 2013 och inte uppleva några förbättringar sedan dess, säger Ortiz-Bobea, docent vid Charles H. Dyson School of Applied Economics and Management och en av studiens författare.

  Studien visar att effekterna av klimatförändringar varit större i områden som redan är varmare, däriband Afrika, Latinamerika och Asien. 

  De flesta uppfattar klimatförändringarna som ett avlägset problem, men det här är något som redan har effekt. Vi måste ta itu med klimatförändringarna nu så att vi kan undvika ytterligare skador för kommande generationer, säger Ortiz-Bobea.

  Jordbruket är känsligt för klimatfaktorer som torka, skyfall och erosion. Dessutom minskar produktiviteten ännu mer av en sinande biologisk mångfald, där till exempel viktiga pollinerande insekter försvinner. Samtidigt som art- och klimatkrisen hotar världens matförsörjning bidrar de globala livsmedelsföretagen själva till utvecklingen genom avskogning, monokulturer, fossilintensivt jordbruk och ett allt för stort fokus på kött och mejerivaror.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra