Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En ny studie framtagen av forskningsinstitutet Research Institutes of Sweden (RISE) listar de arter av fisk och skaldjur som är både mest klimatsmarta och hälsosamma. Högst på listan finns skarpsill, följt av makrill, strömming, och sill.

  I studien, som gjordes inom forskningsprojektet ”Sea Win Sustainable Seafood”, testades cirka 40 sorters havsmat som konsumeras i Sverige. En del arter har låg miljöpåverkan och högt näringsinnehåll (t.ex. sill) medan andra har en relativt hög klimatpåverkan i kombination med ett lägre näringsvärde (t.ex. nordhavsräkor).

  De med minst hälsofördelar till högst miljömässig kostnad var pangasius, pilgrimsmusslor och nordhavsräkor. Norsk odlad lax, den fisk som i särklass konsumeras mest i Sverige idag, hamnade långt ner på listan på grund av hög klimatpåverkan. Den kan med fördel bytas ut mot pinklax, som rankades i topp.

  Samtidigt rankades majoriteten (21 av 37) av de studerade fiskarna och skaldjuren som både mer hälsosamma och miljövänliga än de huvudsakliga landbaserade djurproteinerna; nöt, fläsk och kyckling.

  I Sverige äter vi årligen mellan 25 och 27 kilo hel fisk och skaldjur per person och år. Forskarna bakom RISE-studien tycker att de sorters fisk och skaldjur som rankades högst – sill, makrill, skarpsill och strömming – bör lyftas fram mer i kostråden.

  Miljögifter har dock inte tagits med i någon större utsträckning i den här studien. Det är därför att följa Livsmedelsverkets riktlinjer om fisk från Östersjön och insjöar, eftersom hög konsumtion av vissa fiskar kan innebära att man får i sig höga halter av miljögifter såsom dioxiner, aluminium, eller kvicksilver.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.