Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Toktransporterad fisk kan ha pumpats med kemikalier

  Torsk. Foto: Needpix

  Inte nog med att torsken kan transporteras till och från Kina för att fileas och paketeras. Nu rapporterar Expressen att fisken dessutom ofta behandlas med kemikalier som fosfater. Trots detta kan den vara miljömärkt.

  Hur mycket man pumpar in framgår inte alltid av märkningen. Det är där man kan tjäna lite mer pengar, säger Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket.

  Behandlingen görs främst på grund av att fiskproducenterna vill kompensera för vätskeförlusten som uppstår när man fryser och tinar fisken flera gånger under produktionen.

  Ju större vätskeförlust desto torrare blir fisken. Det kan man förhindra med olika polyfosfater, proteinhydrolysat och vatten, säger han.

  Allt som pumpas in i fisken måste stå med i innehållsförteckningen. Enligt Pontus Elvingsson är det dock svårt att kontrollera om producenterna fuskar med uppgifterna.

  Utöver att fusk med märkningen drabbar konsumenternas plånbok, är behandlingen med fosfaterna dåligt för miljön. De tillsatta fosfaterna, eller fosfor, belastar miljön och bidrar till algblomning i hav och sjöar när de släpps ut via avloppsvatten. Det har tidigare rapporterats att fosforutsläppen från tillsatserna i livsmedel är så stora att de bidrar till övergödning av Östersjön. Övergödning fortsätter vara en av de största hoten mot Östersjön.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.