Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Skog och Lövin om nya ministeruppdragen

  Foto: Miljöpartiet (CCA 3.0)

  Igår presenterade Stefan Löfven sin regeringsombildning. Ny miljöminister är Karolina Skog (MP) och ny minister för det internationella klimatarbetet blir Isabella Lövin (MP). Exakt hur ansvarsfördelningen ska se ut mellan Karolina Skog och Isabella Lövin är inte klart än, skriver SVT

  Karolina Skog (MP) har varit kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsplanering och har en magisterexamen i humanekologi. Som kommunalråd har hon bland annat profilerat sig genom att göra Malmö till en cykelstad och har tidigare blivit utnämnd till årets cykelpolitiker av föreningen Svensk Cykling.

  Stefan Löfven motiverar utnämningen med att:

  Karolina Skogs erfarenhet av ett resultatorienterat kommunalt arbete visar att ett offensivt miljöarbete skapar utveckling och fler arbetstillfällen. Hon har gjort sig känd för att vara en visionär realist.

  Skog säger själv om det nya uppdraget att:

  Jag kommer till ett mycket väl dukat bord. Jag kommer fortsätta utveckla hållbara stadsmiljöer. Jag är i politiken för att leverera resultat och jag kommer fortsätta göra det för regeringen.

  På frågan om vilka miljöfrågor som ligger henne närmast om hjärtat svarar hon:

  Jag har ju med mig erfarenheter från grön stadsbyggnad i Malmö. Det vill jag gärna utveckla på ett riksplan. Förutom den gröna omställningen och klimatfrågorna är det också viktigt att titta närmare på kemikalierna, bland annat vilka material som används när man bygger. Här är förskolorna ett prioriterad område

  På frågan om Miljöpartiet bör lämna regeringen ifall Vattenfalls kol inte stannar i marken svarar Skog:

  Klimatfrågorna är akuta. Vi kan inte vänta på ett parlamentariskt läge när vi kan få tillfälle att genomföra hela vårt partiprogram.

  Isabella Lövin skriver på DN Debatt om sitt nya uppdrag som ansvarig för regeringens internationella klimatarbete:

  Som minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat kommer jag, tillsammans med den nya miljöministern Karolina Skog och övriga kollegor i regeringen ansvara för att göra Sverige till ett av de första fossilfria välfärdsländerna. Genom att ta ansvar för klimatet på hemmaplan visar Sverige ledarskap i världen.

  Lövin skriver vidare att hon hoppas på mer blocköverskridande samarbete:

  Under mina år i Europaparlamentet lyckades jag tillsammans med representanter för en rad andra partier bidra till att reformera EU:s fiskeripolitik och radikalt förbättra möjligheterna för våra hav att återhämta sig från det överfiske som pågått i många decennier. Vi gjorde detta genom att lyssna på varandra och fokusera på gemensamma intressen, snarare än att leta meningsskiljaktigheter. Jag tror att svensk politik skulle vinna på mer samarbete och mindre bråk för bråkandets skull.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra