Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Skogsskandalen: Ministerstyre & kalhyggen

  Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) fick i uppdrag av jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) att arrangera ett antal aktiviteter om det svenska skogsbrukets förträfflighet. Förkastligt ministerstyre, menar ett antal professorer och Naturskyddsföreningen.

  Det var inför den stora hållbarhetskonferensen Rio+20 förra året som uppdraget från ministern till SLU kom. Nu seglar kritik upp på flera håll.

  Ett antal professorer skriver på SvD Brännpunkt om hur Erlandsson använder universitetet för sina egna politiska syften:

  Uppdraget [Till SLU] refererade direkt till regeringens egen politiska satsning ”Skogsriket – med värden för världen” och insatserna vid konferensen skulle planeras ”efter samråd” med Skogsstyrelsen och Landsbygdsdepartementet, ”i samverkan” med Exportrådet, samt ”i nära samarbete” med ”relevanta representanter från näringslivet”.

  Uppdraget var ytterst normativt och därmed besvärande att lägga som uppgift på ett universitet. Uppdraget bygger på den vaga och också tydligt etnocentriska uppfattningen att ”den svenska förvaltningsmodellen för skogsbruk” är bättre för hållbar global utveckling än andra länders dito modeller. Uppfattningen är gripen ur luften och utslag av önsketänkande. Det finns ingen konsensus om vad den svenska förvaltningsmodellen är och det finns inte heller internationella vetenskapliga jämförande studier som visar att svenskt skogsbruk är bättre som förebild för hållbar global utveckling än andra länders skogsbruk.

  (…)

  Den här typen av regeringsuppdrag till ett universitet ska inte förekomma. Det hade varit begripligt om regeringens eller Skogsstyrelsens representanter genomfört uppdraget i Rio. Men om regeringen vill göra reklam för sin politik är inte universiteten rätt genomförare. Universitetens forskning och forskare ska vara fria!

   

  Tydligast blir det vinklade uppdraget i denna reklamfilm för den svenska skogsmodellen, som visades på Rio+20 förra året.

  Naturskydsföreningen (SNF) kritiserar också uppdraget och det svenska självförhärligandet. De möts i sin tur av motstånd från LRF, som tycker att SNF visar på dålig stil.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.