Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Skogsstyrelsens högste chef får skarp JO-kritik

  Skogsstyrelsens generaldirektör bröt mot svensk grundlag och hemlighöll information som skulle varit offentlig, konstaterar JO. Foto: Skogforsk

  Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist bad en konsult för skogsbranschen att mejla honom på hans privata e-postadress istället för den officiella. Mejl som han senare raderade. Nu får generaldirektören kritik från Justitieombudsmannen, JO för att undanhålla allmänheten information.

  JO:s kritik mot generaldirektörens tilltag att styra om e-post från sin officiella och offentliga adress på Skogsstyrelsen till sin privata är skarp. Tillsynsmyndigheten konstaterar att Herman Sundqvist inte har följt grundlagens offentlighetprincip, konstaterar nyhetsbyrån Altinget.

  Generaldirektörens agerande är direkt kopplat till en granskning av DN i höstas av svensk skogspolitik. Sundqvist uppmanade då en av skogsbranschens konsulter som hade invändningar mot granskningen att skriva till hans privata e-postadress. Detta framgick av sms-kommunikation mellan generaldirektören och lobbyisten som DN hade tagit del av.

  Jag kan inte uppfatta (…generaldirektörens) uppgifter på annat sätt än att hans åtgärder syftade till att kringgå handlingsoffentligheten. Ett sådant agerande är under alla förhållanden oacceptabelt och strider mot objektivitetsprincipen i regeringsformen. Jag ser allvarligt på det inträffade och AA ska kritiseras för sitt handlande, skriver JO i sitt beslut, som citeras av Altinget.

  I en kommentar i DN till JO:s kritik säger Herman Sundqvist att han inser att han gjort fel och att detta skett en enda gång och inte kommer att upprepas.

  Sundqvist har varit i blåsväder ett flertal gånger. Exempelvis har han efter sin utnämning fortsatt att aktivt bedriva eget skogsbruk och göra skogsaffärer, trots att han är chef för den myndighet som övervakar och lämnar tillstånd. Under hösten, efter möten med regeringen, meddelade han att rörelsen skulle sättas i vila. Men trots all kritik som riktats mot honom har han erhållit fullt stöd från regeringen. I vintras förnyades hans förordnande som generaldirektör till år 2025.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.