(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Skräpigt värre i Storbritannien

Foto: Pixabay /Public Domain

3298 olika typer av skräp driver i land längs Englands västkust – per kilometer. Tyvärr verkar det vara något som ökar varje år.

En ny rapport som Marine Conservation Society har gjort pekar på att skräpet längs de engelska kusterna ökade med så mycket som en tredjedel förra året.

Vad sägs om 99 plastflaskor, 960 bitar plast, 208 bitar glas och 197 smörgås- och kexförpackningar per kilometer för att nämna några exempel. I övrigt fanns det mycket annat smått och gott, såsom bomullspinnar, repstumpar, kapsyler, cigarettstumpar och fiskenät.

Mer än 8000 plastflaskor plockades upp av Marine Conservation Society vid deras årliga strandstädning. Plastflaskor kan ta mer än 500 år att bryta ner i haven. De menar att ökningen av skräp är 34 procent, dvs en tredjedels ökning från 2014 till 2015. Om det fanns pant på alla flaskor och burkar skulle folk vara mer villiga att återvinna istället för att slänga i naturen.

Flaskorna vi hittar på stränderna är antingen slängda direkt på stranden, blåst dit från land eller från havet, eller hamnat där via vattendrag. Ju mer vi använder ett land, ju mer kommer vi se hamna längs våra kuster.

Det är inte bara längs de engelska kusterna som andelen skräp ökat de senaste åren. Hela Storbritannien har sett en negativ trend.

För nuvarande fungerar DRS- systemen (pantsystemen) bra i Tyskland, Danmark och i delar av Australien och USA. Studier har visat att ett system kan reducera mängden slängda drickaförpackningar, vilket leder till mer återvinning och bidrar till en cirkulär ekonomi.

 

 

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.