Skräpigt värre när Valborg firades i Uppsala
Våren sjöngs under lördagen in runtom i vårt avlånga land och det verkar ha fungerat. Solen och värmen har kommit i många delar av landet och frusna nordbor kryper ut ur sina vinterhålor.
Valborgsfirandet i Uppsala slog i år rekord. Närmare 100 000 valde att fira in våren i Uppsala. Kommunen hade rustat med skräpkören, ett gäng sjungande soptunnor som man vill ska väcka en tanke hos folk att inte skräpa ner, men även en plan för att ta hand om alla övergivna flottar efter forsränningen på Fyrisån.
Men valborgsfirande är inte bara en fest för de som deltar i forsränningen. I Uppsala är det tradition att man efter forsränning och ankrace på Fyrisån parkerar sina picknickkorgar med filtar, drickaflaskor och engångsartiklar i Ekoparken för en trevlig stund.
På söndagen kunde Uppsalaborna se konsekvenserna av, ja vadå, lathet? Brist på hyfs? Tråkig attityd? Parken såg snarare än en park ut som en soptipp. 25 000 människor varav många med attityden ”allt som man inte har lust att bära med sig hem kan man lämna vind för våg” resulterade i ett område där det gröna gräset knappt syntes under lagren av sopor.
Det var inte bara gamla plastkassar och engångstallrikar som slogs om ytan, vad sägs om en säng, diverse andra möbler samt glasflaskor och burkar i tusental.
Som tur är hade Uppsala Kommun redan innan förberett sig för detta efter tidigare erfarenheter. Tidigt på söndag morgon kom de första renhållningsarbetarna, sen anslöt sig även skolklasser och idrottslag för att hjälpa till, totalt ca 200 personer. Tyvärr blev det inte gratis för skattebetalarna. Närmare en miljon står notan på för bland annat skräpplock.
I år räknade vi med att det skulle gå fem eller sex lastbilslaster bara från Ekonomikumparken. Jag skulle uppskatta att det kanske rör sig om 100 kubik totalt i hela staden, säger Pär Blom, enhetschef vid gata, teknik och service på Uppsala kommun till UNT.
Skräpnotan ses inte med blida ögon av Uppsalaborna. Reaktionerna är många efter UNT:s artiklar om valborgsfirandet, där de flesta tycker att det är fruktansvärt hur människor kan bete sig. Samtidigt som det är långt ifrån alla som skräpar ner är det fortfarande betydligt fler än ett fåtal som gett upphov till de mängder skräp som åkte till soptippen.
Varför inte, en gång för alla, lära sig att det man tar med sig ut i naturen, tar man även med sig tillbaka hem och slänger.
Vill du vara med och ändra attityden i samhället? Hjälp oss att plocka skräp du ser ute i naturen och sprid kampanjen #ettskräpomdagen och #trashoftheday. Tillsammans kan vi hjälpas åt att få en renare värld!
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till