Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    På sommaren behöver många solskyddsmedel för att skydda huden från starka solstrålar. Dock innehåller många av dessa skyddande medel kemikalier som är farliga för såväl miljön som människors hälsa. Hur enkelt är det att hitta säkra alternativ? SMB har testat marknaden.

    Som SMB tidigare rapporterat är inte solskyddsmedel enbart positiva för miljön och hälsan. Enligt en forskningsöversyn publicerad i Applied Sciences 2023 innehåller många konventionella solskyddsmedel kemikalier som är hormonstörande, potentiellt cancerframkallande och farliga för miljön.

    I samma översynsartikel betonar forskarna behovet av striktare reglering och information till konsumenter. Men följer marknaden förmaningen?

    Flera farliga kemikalier i vanliga solskyddsprodukter

    Nja, på marknaden finns flera solskyddsmedel som innehåller farliga kemikalier. Bland annat är oxybenzone en vanlig ingrediens i solskyddsmedel. Den används för dess förmåga att absorbera ultraviolett ljus och därmed fungera som ett kemiskt filter som hindrar ljus från att nå huden.

    Dock har oxybenzone också skadliga effekter på miljön, särskilt på vattenlevande ekosystem. Vårt kombinerande av sol och bad är en orsak till att kemikalien ofta hamnar i vattenmiljön. Forskning har bland annat kopplat oxybenzone till skador på korallreven. Dessutom påverkar oxybenzone sjögräs på liknande sätt.

    Zinkoxid är ett annat vanligt ämne i solskyddsmedel som har visat sig kunna skada immunförsvaret hos musslor och på så sätt även påverka det akvatiska ekosystemet negativt.

    Men det är inte bara miljön som påverkas negativt av kemikalier i solskyddsmedel. En undersökning av Råd & Rön från 2023 fann att 31 undersökta solskyddsprodukter innehöll ämnen som misstänks vara hormonstörande.

    Hur enkelt är det att hitta säkra alternativ?

    Utifrån rådande kunskap om den negativa påverkan som vanliga kemikalier i solskyddsmedel kan ha på miljön och hälsan, skulle ett alternativ kunna vara att förbjuda produkter med farliga kemikalier. Då hade alla konsumenter kunnat skyddas.

    Dock, situationen är istället att många solskyddmedel innehåller farliga kemikalier. Det innebär att det är upp till konsumter själva att välja solkyddsmedel som inte innehåller någon av kemikalierna som kan ha negativ påverkan på miljön eller hälsan.

    Utifrån det här testade SMB hur lätt det är som konsument att välja solskyddsmedel utan skadliga kemikalier. Testet genomfördes genom att besöka de större konventionella onlinesajterna och några fysiska butiker som erbjuder solskyddsmedel, bland annat apotek, kosmetikahandel och större livsmedelskedjor, med syftet att se vilken guidning man som konsument får kring valet av solskyddsmedel.

    Solskyddsmedel på onlinesajter

    Inte någon konventionell sajt utan tydligt miljö- eller hälsofokus som besöktes hade tydlig information om riskerna som vissa kemikalier i solskyddsmedel kan innebära för människors hälsa och vattenmiljön. Det innebär att konsumenter som inte själva känner till riskerna saknar guidning till produkter med säkra kemikalier på dessa sajter. Undantagen är sajter med fokus på miljö och hälsa, på dessa fanns mer guidning.

    Majoriteten av produkterna som frontades var inte miljöcertifierade eller på annat sätt märkta så att konsumenten tydligt ser vilka kemikalier produkten innehåller utan att läsa innehållsförteckningen. Det vill säga, väljer man som konsument första produkten som dyker på sajten är det troligtvis en produkt som inte är miljömärkt och som kan innehålla farliga kemikalier. Men återigen, det var en stor skillnad mellan konventionella sajter och sajter med fokus på miljö eller hälsa, där de sistnämnda oftast frontar solskyddsmedel utan farliga kemikalier.

    För den medvetne konsumenten är det därmed relativt lätt att online både få tag på både miljömärkta solskyddsmedel och andra solskyddsmedel utan farliga kemikalier. Bland annat erbjuds dessa solskyddsmedel av Jordklok, Apoteket, Kronans Apotek, Häsokraft och Coop. Dessutom kan man hitta vilka varumärken som är miljömärkta hos bland annat Svanen och Bra Miljöval.

    Inte miljöcertifierade alternativ i alla butiker

    Men om man som konsument spontant ska handla ett solskyddsmedel, till exempel på vägen till stranden, hur guidas konsumenten då? Som test besökte SMB sex butiker som säljer solskyddsmedel i Uppsala centrum: Normal, två Apoteket, Ica, Kronans Apotek och Hälsokosten.

    I alla butiker utom ett Apotek fanns det någon produkt som var miljömärkt eller uppmärksammade kemikalieinnehållet. Apoteket som saknade ett sådant solskyddsmedel hänvisade dock till en annan butik i närheten som hade ett miljöcertifierat solskydd. Normal och Ica hade inte miljöcertifierade solskyddsmedel, men en Niveaprodukt märkt med texten ”Ocean Respect” samt informationen att produkten inte innehåller octocrylene, oxybenzone och octinoxate.

    Vad som emellertid framkom tydligt var att det inte var produkternas kemikalieinnehåll som frontades för konsumenten. Lättast var att hitta en konventionell produkt som inte var miljömärkt och som innehöll kemikalier som kan skada miljön eller hälsan. Ingen av butikerna hade heller någon särskild skriftlig information om riskerna med vissa kemikalier i solskyddsmedel.

    Det gäller att konsumenten själv är påläst

    Sammantaget är slutsatsen att ja, det går att få tag på solskyddsmedel utan farliga kemikalier, men inte överallt och det är viktigt att vara påläst. Majoriteten av produkterna som erbjuds på marknaden är inte miljömärkta och riskerna med farliga kemikalier uppmärksammas inte.

    Det krävs att konsumenten redan känner till miljö- och hälsorisker för att kunna finna alternativa solskyddsmedel som inte är farliga för miljön och hälsan. Det verkar därmed som att forskarnas råd om striktare reglering och mer konsumentinformation inte efterföljs i Sverige.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.