Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  SLU får tillstånd att bura in suggor – gyttjebadande ekogrisar ökar

  Foto: Duncan Hull, CC BY 2.0

  Fler uppfödare vågar ställa om till ekologisk odling enligt Krav, som räknar med en 50-procentig ökning av ekogris i år. Samtidigt har Sveriges Lantbruksuniversitet fått tillstånd att fixera suggor efter grisningen i den konventionella grisuppfödningen, detta för att minska spädgrisdödligheten.

  Spädgrisdödligheten är stor i Sverige jämfört med många andra länder. Länder där det är tillåtet att fixera suggan, ibland i flera veckor. Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har nu fått tillstånd av Djurförsöksetiska nämnden och Jordbruksverket att på försök stänga in suggor de tre första dygnen efter grisning för att minska risken att suggan lägger sig över kultingarna. Suggorna kommer att placeras i burar där de kan lägga sig ner, men inte vända på sig.

  – Kan vi begränsa suggans rörelsefrihet under en period då hon ändå ligger den största delen av tiden så tror vi att vi kommer spara många grisars liv, säger Mattias Espert som är ansvarig för pilotstudien som utfördes förra året.

  Redan förra året kunde tolv uppfödare pröva detta, till många experters fasa.

  – Jag ser inget positivt med det här alls – och av rent etiska skäl kan man ifrågasätta det här försöket, sa Bo Algers, professor i husdjurshygien vid Sveriges lantbruksuniversitet, till Expressen redan i somras.
  – Det grisföretagarna gör nu är att skaffa allt större kullar, och det vet vi ger en ökad dödlighet för smågrisar. Det är en gammal kunskap som gäller än i dag.

  För den som vill fortsätta äta fläsk kan det alltså vara läge att söka upp ekologiska grisar, framför allt de som är certifierade av Krav, som har högre krav än EU:s ekologiska certifiering. En Krav-gris får böka i jorden och bada i gyttja under minst fyra sommarmånader. Burar för suggor är inte tillåtet av varken EU eller Krav.  Länge har Krav-grisarna utgjort knappt en procent av den svenska grisuppfödningen. Under 2015 kommer sex nya uppfödare att få använda Krav-stämpeln på sitt fläsk, vilket ger en ökning av glada grisar med hela 50 procent. Anledningen till att fler bönder har ställt om är att konsumenterna vill ha välmående grisar enligt Krav. Något att tänka på för den konventionella grisuppfödningen?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.