Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  SMHI: Nordpolen snart utan is på sommaren

  Foto: Pixabay

  Arktiska oceanen kommer mycket troligt att vara isfri under sommaren redan innan år 2050. Hur ofta och hur länge beror på de åtgärder som sätts in för att begränsa klimatförändringarna. Det visar en ny studie.

  För närvarande är Nordpolen täckt av havsis året runt, men för varje sommar minskar området som är istäckt. Som en konsekvens av den pågående globala uppvärmningen minskar nu det totala området i Arktiska oceanen som är täckt av havsis snabbt. Detta, enligt en ny forskningsstudie som involverar 21 forskningsinstitut världen över, däribland SMHI.

  Enligt studien kan Arktiska oceanen vara isfri under sommaren redan innan år 2050, åtminstone under vissa år. Detta kommer i sin tur få stor påverkan på det arktiska ekosystemet och klimatet. Havsisen är inte bara jaktplats och livsmiljö för isbjörnar och sälar utan håller Arktis svalt genom att reflektera solljus.

  Hur ofta havsisen i Arktis kommer att smälta i framtiden beror framför allt på nutida och framtida koldioxidutsläpp, visar studien. Med högre utsläpp kommer Arktiska havet att vara isfritt de flesta år, men även om utsläppen minskar snabbt kommer påverkan vara påtaglig. Detta var något som förvånade forskarna enligt Dirk Notz som leder gruppen för havsisforskning vid Universität Hamburg:

  Om vi minskar de globala utsläppen snabbt och kraftigt, och därmed håller den globala uppvärmningen under 2 °C i förhållande till förindustriella nivåer, kommer arktisk havsis troligen ändå att försvinna ibland på sommaren, även före 2050. Detta förvånade oss verkligen.

  Forskarna har analyserat de senaste resultaten från 40 olika klimatmodeller. Med modellerna har de beräknat den framtida utvecklingen av havsistäcket i Arktis i ett scenario med höga framtida koldioxidutsläpp och liten begränsning av klimatförändring. Som förväntat försvann den arktiska havsisen i nästan alla modeller under sommaren i dessa beräkningar innan år 2050.

  Forskare från SMHI:s Rossby Centre har deltagit med beräkningar gjorda med den senaste versionen av den globala klimatmodellen EC-Earth. Den nya modellen har lett till en del oro då uppvärmningen verkar sker snabbare än i tidigare beräkningar. Det tror man beror på en högre klimatkänslighet jämfört med tidigare version av beräkningsmodellen.

  Följaktligen har mänskligheten fortfarande en inverkan på hur ofta Arktis förlorar sitt ständiga havsistäcke. Samtidigt blir klimatkrisens fysiska tecknen allt tydligare. Idag firar Earth Day 50 år med digitalt firande, och förhoppningsvis kan påminnelsen om ett klimat i fortsatt försämring leda till en grön mobilisering när fokus så småningom flyttar från pandemin.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.