Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    SMHI skapar nytt system för vädervarningar

    Sverige ska byta varningssystem. Bland annat ska skalan som används i dag bytas ut mot färger för att göra systemet lättare att förstå.

    Med klimatförändringar följer en ökad risk för extremväder, vilket i sin tur innebär en ökad påfrestning på samhället. En viktig del blir därför att kunna mobilisera beredskap utifrån lokala och regionala behov. Sedan några år tillbaka varnar SMHI för höga temperaturer utifrån svenska behov och nu är det dags att byta varningssystem.

    Det är SMHI i Norrköping som tar fram det nya systemet som ska vara infört i april 2021, rapporterar SVT. Röd kommer att vara den allvarligaste varningen, medan gul kommer att indikera den lägsta varningsgraden och orange den näst lägsta.

    Som systemet är uppbyggt idag är den starkaste varningen en trea, men i ett äldre system betecknades den allvarligaste varningen med en etta, något som kan skapa förvirring.

    Utöver ett färgbaserat varningssystem kommer SMHI även införa konsekvensbaserade vädervarningar. Dessa innebär att SMHI gör en grundbedömning av vädersituationen som förmedlas till berörd länsstyrelse tillsammans med ett förslag på ett varningsbeslut.

    Länsstyrelsen bedömer sedan vilken påverkan som kan förväntas i länet. Beroende på den aktuella väderhändelsen involverar länsstyrelsen flera regionala och lokala aktörer i bedömningsarbetet.

    Caroline Vahlberg, meteorolog på SMHI, betonade vikten av regionalt fokus under presentationen av de nya systemen:

    En tydlig skillnad är att med konsekvensbaserade vädervarningar anpassas varningarna till regionala förhållanden i stället för att som idag utfärda dem utifrån i stort sett samma kriterier för hela landet. 10 cm snö i Kiruna får andra konsekvenser än 10 cm snö i Stockholm.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.