Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Socialdemokraterna om Rockströms förslag: ”Sverige ska vara ett land som driver på”

  Foto: Socialdemokraterna

  Matilda Ernkrans, miljöpolitisk talesperson för partiet, menar att det nu krävs breda politiska uppgörelser som ger långsiktiga signaler till människor och marknader.

  Supermiljöbloggen har mejlat till representanter för samtliga riksdagspartier, men också till ett antal företag och miljöorganisationer för att höra hur de ser på det förslag som professor Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre lyfte upp nyligen, om att det behövs ett nytt svenskt klimatmål:

  Vi behöver en ny berättelse för Sverige. Denna är av global betydelse, eftersom vi är ett så viktigt föredöme för många länder i världen. Tänk om vi kunde, i en partiövergripande överenskommelse, slå fast att Sverige skall bli världens första helt fossilfria välfärdsnation (till 2030!). Det skulle (1) skapa stor entusiasm och kreativ kraft i Sverige (inte minst näringslivet skulle få sig en rejäl positiv skjuts), men också (2) skicka otroligt starka signaler internationellt.

  Matilda Ernkrans, ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet, socialdemokratisk riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson samt ledamot i Miljömålsberedningen, skriver i ett svar till Supermiljöbloggen:

  Socialdemokratin anser att Sverige ska vara ett land som driver på och ligger före i omställningen till en hållbar framtid. Vi är ett parti med höga klimatambitioner och ett parti med en tradition att hitta breda uppgörelser över block och partigränser som håller för framtiden.

  För att Sverige ska kunna agera kraftfullt internationellt i klimatfrågan och för att vårt näringsliv ska kunna utvecklas snabbare mot en fossilfri framtid krävs breda politiska uppgörelser som ger långsiktiga signaler till människor och marknader. Därför har regeringen gett Miljömålsberedningen i uppdrag att ta fram ett klimatpolitiskt ramverk med långsiktiga mål som kan ligga fast över mandatperioder och val. Ett uppdrag som vi socialdemokrater tar oss an med höga ambitioner och stora förhoppningar om gott resultat för svenskt klimatengagemang.

  ___

  Läs också:

  Vänsterpartiet stödjer Rockströms förslag – Sverige borde bli första fossilfria nationen i världen

  Naturskyddsföreningen om Rockströms förslag: ”Gillar det verkligen”

  Fores om Rockströms förslag: ”Skulle ge Sverige ledartröjan i klimatomställningen”

  Miljöpartiet om Rockströms förslag: ”Vi har lyft frågan i miljömålsberedningen

  Folkpartiet om Rockströms förslag: ”Tydliga mål driver på teknikutvecklingen”

  Gröna Bilister om Rockströms förslag: ”Det som behövs nu är ledarskap”

  Greenpeace om Rockströms förslag: ”Det är precis den här typen av målsättningar som behövs”

  Centerpartiet om Rockströms förslag: ”Sverige har unikt goda förutsättningar”

  Moderaterna om Rockströms förslag: ”Viktigt att inte flytta utsläppen”

  Polarbröd om Rockströms förslag: ”Vi stöttar det – mänskligheten behöver ställa om”

  OX2 om Rockströms förslag: ”Vi skulle få se många nya affärsmodeller och företag”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra