Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Solceller ökade globalt förra året

  Foto: Pixabay

  Installationer av solceller ökade globalt med 12 procent förra året. Inom EU ökade Spanien mest, medan Sverige hamnade på åttonde plats. Kina backade för andra året i rad. Det visar preliminära siffror från internationella energiorganet IEA.

  Som SMB tidigare rapporterat om riskerar efterfrågan på solel minska på grund coronapandemin och effekterna av stängda gränser, pausad verksamhet och inställda investeringar.

  En positiv nyhet är därför att solcellsmarknaden fortsätter att växa och ökade rejält under förra året, visar preliminära siffror från IEA PVPS, det internationella energiorganiets solcellsgrupp. Globalt installerades det motsvarande nästan 115 gigawatt soleel, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med 2018 då cirka 100 gigawatt installerades. Det innebär att det i slutet av 2019 totalt fanns nästan 630 gigawatt installerad solcellskapacitet.

  Bland de tio länder med störst solcellskapacitet installerad finns nu Kina, Indien, Japan, Vietnam, Australien, Sydkorea, Spanien, Tyskland, USA och Ukraina.

  Kina backade dock för andra året i rad. Under 2019 installerades runt 30 gigawatt solel, viket var en minskning jämfört med 2018 då det handlade om runt 43 gigawatt 2018 och som i sin tur var en minskning från 53 gigawatt år 2017. Landet står ändå i en klass för sig med nästan en tredjedel av den globalt installerade kapaciteten med totalt 205 gigawatt.

  Lyckligtvis ökade den globala tillväxten utanför Kina kraftigt med 44 procent, jämfört med året innan och stod för en ökad installation för minst 85 gigawatt. EU hamnade på andra plats efter Kina med 16 gigawatt följt av USA på cirka 13 gigawatt. Inom EU var Spanien den största marknaden med 4,4 gigawatt, följt av Tyskland på 3,9, Nederländerna 2,4 och Frankrike 0,9 gigawatt. Sverige kom först på åttonde plats med 287 megawatt. Här finns alltså en del att göra.

  Solcellskapaciteten står nu för cirka 3 procent av elproduktionen globalt och 5 procent i EU. Enligt IEA, så bidrog solelenergin till att globalt minska utsläppen av växthusgaser med motsvarande 720 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

  En positiv effekt av covid-19 är dock att städer fått renare luft. Det i sin tur har gjort att solen skiner ännu mer på landets solceller, vilket skulle kunna öka produktionen ytterligare. Som Fatih Birol, chef för IEA, poängterat har politiska och finansiella ledare nu en unik historisk möjlighet att inleda en ny era för globala klimatåtgärder om de stora ekonomiska stimulanspaketen går till investeringar i energiomställningen. Det är massiva finansiella åtgärdspaket i omlopp för tillfället och att inte villkora dessa för en grön klimatomställning är att missa en chans som inte kommer igen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!