Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Efterfrågan på förnybar energi kan minska på grund av covid-19

  Den rådande pandemin av coronavirus kan få stor påverkan på världens energimarknader under 2020. För första gången på 30 år riskerar efterfrågan på solel minska jämfört med året innan.

  Världens börser befinner sig för närvarande i kaos och påverkar de flesta branscher. Enligt en analys från Bloomberg, som Aktuell Hållbarhet rapporterar om, kan det också innebära att efterfrågan på förnybar energi och elfordon kraftigt minskar.

  Störst påverkan riskerar att ske för solelskapaciteten vars prognos skrivs ned med 16 procent jämfört med tidigare prognoser. Orsaken är att produktionen är tungt beroende av tillverkning i Kina som blivit kraftig påverkad av coronavirusutbrottet.

  Enligt analysen befinner sig fabriker i Kina i olika skeden av återuppstart, vilket förvisso kan underlätta leveranser av nyckelkomponenter, men samtidigt kan en omställning till mer lokal produktion jorden runt minska handel och även minska efterfrågan på ökad kapacitet för ren teknologi.

  Vindkraft är enligt analysen mer motståndskraftig mot pandemin till följd av att systemen för bland annat konstruktion och leverans är mer harmoniserade. Men även vindkraften kan enligt analysen riskera att inte klara de 75 gigawatt som sektorn spåtts passera detta år.

  Batterier för elfordon spås minska med fyra procent jämfört med tidigare prognos till följd av pandemin. 

  Enligt Bloomberg är leverantörskedjorna rustade för att ta igen snabbt, men en farhåga är att politiker inte lägger lika mycket kraft på att förbättra regelverken på energiområdet när pandemin står högst på dagordningen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.