Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stefan Löfven kommer ut som vegan – tack vare Trump

  Statsminister Stefan Löfven Statsrådsberedningen Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Statsministern har tagit ansvar för sin matpåverkan – och otroligt nog var det Donald Trump som fick honom att ändra sig.
  Redan i höstas hade Stefan Löfven börjat fundera på hur hans matkonsumtion påverkar miljön.
  – Jag har börjat äta något mindre kött, äter mer fisk. När jag gör det, då har det hänt någonting, sa Löfven i debatten då.
  Och folket följde efter. Förra året minskade svenskarnas köttkonsumtion med över två procent, vilket är ett stort trendbrott som enligt Livsmedelsverket bland annat beror på klimatdebatten.
  Sedan dess har statsministern kommit med ännu fler insikter. Efter att ha blivit uppmärksammad på att vi år 2050 kan ha mer plast än fisk i haven har regeringen kommit med en utredning om hur vi bör minska plastutsläppen.
  Att ta fram åtgärder för att minska köttkonsumtionen och utfiskningen av haven har däremot gått trögare.
  – Mitt parti kan vara ganska trögt i de här frågorna, det måste jag nog erkänna. Men vi vill stå för en progressiv miljöpolitik, säger Stefan Löfven.
  Att hantera matens påverkan är viktigt, då en femtedel av växthusgasutsläppen i Sverige kommer från maten vi äter. Av det står kött och mejeriprodukter för 75 procent. Socialdemokraternas ouppdaterade syn kring frågan märktes inte minst förrförra året då landsbygdsminister Sven-Erik Bucht sa att köttkonsumtionen inte är något problem för miljön.
  Men nu har åtminstone Löfven fattat galoppen.
  – Jo, jag hoppas ju att det här kommer bidra till större svallvågor inom mitt parti och bland väljarna. Dessutom kommer det ge uppmärksamhet vid statsbesök, att be om vegansk kost kommer lyfta upp frågan på bordet och befästa Sveriges roll som ett hållbarhetsland, säger statsministern.
  Och det var vid ett mycket omtalat statsbesök som Löfven tog sitt beslut, där insikterna om matens klimatpåverkan blandades med… något helt annat.
  – Vid besöket i Vita huset påminde mig Trumps hårfärg om kantarellerna jag plockade i Ö-vik i höstas. Så tänkte jag ”Trump, Trump, Trumpetsvamp” och precis då slog det mig hur jag genom min roll som statsminister kan leda vägen, säger Stefan Löfven.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!