Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Stora felaktigheter om miljöskador i Nordkalks underlag – brytning på Gotland kan ge oåterkalleliga skador på miljön

  Foto: Länsstyrelsen Gotland

  I området Ducker i Bunge planerar företaget Nordkalk ett kalkbrott som enligt Naturvårdsverket kommer ha stor och oåterkallelig påverkan på de Natura 2000-områden som gränsar till det aktuella området. Nu har Naturvårdsverket kommit fram till att det finns stora felaktigheter i Nordkalks och SGU:s underlag, vilket de menar har lett till att frågan inte behandlats på rätt sätt i i tidigare domstolar. Enligt de nya uppgifterna kan det bli stor påverkan på bland annat grundvattnet och därigenom på områdets känsliga ekosystem.

  Under våren har Naturvårdsverket gjort egna hydrogeologiska undersökningar i de aktuella områdena på Gotland och deras rapport stämmer i många fall inte överens med de underlag som Nordkalk och SGU har tagit fram. Naturvårdsverket menar på att de tidigare underlagen visar på stora felaktigheter i hur olika naturvärden i området kommer att påverkas. Nordkalks område gränsar till flera Natura 2000-områden, det är bland annat Bräntings Haid i väst och Bästeträsk i norr. Även öst om det planerade kalkbrottet finns området Ojnaremyr som Naturvårdsverket har lagt förslag ska bli ett Natura 2000 område. Dessa områden kommer påverkas kraftigt om ett kalkbrott öppnas upp.

  Nu har vi ju hårdfakta på att de konsultrapporter SGU tagit fram åt Nordkalk, men också Nordkalks egna underlagsrapporter i stora delar är felaktiga. Det här är ju inte beaktat på ett korrekt sätt i tidigare domstolar, säger Krister Mild, biolog på Naturvårdsverket, som har varit med och gjort undersökningarna till P4 Gotland.

  Sedan 2006 har tvisten pågått i olika domstolar mellan framförallt Nordkalk som vill exploatera området och Naturvårdsverket som representerar staten i olika miljöfrågor.

  Det är ju väldigt tydligt och det är det vi har hävdat tidigare. Det kommer att bli omfattande och oåterkalleliga skador på de här våtmarkerna på de här skyddade Natura 2000-områdena. De kommer helt enkelt att skadas och torrläggas och förvandlas till helt andra naturtyper, vilket inte är tillåtet, säger Krister Mild.

  Om Nordkalk skulle få igenom sin vilja och öppna upp ett kalkbrott i området påverkar det de unika naturvärden i form av hotade växter och djur som finns i närheten. Det kommer även bli stor påverkan på grundvattnet, och de naturtyper och ekosystem som finns i området kommer förändras. På Nordkalks hemsida har de ännu inte kommenterat uppgifterna.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra