Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Större miljövinster med fokus på leverantörskedjan och hela livscykeln

  Nya studier visar att transparens och ansvarstagande i en leverantörskedja ofta är viktigare för miljön än val av material. Det här är ytterligare en indikation på att mer fokus bör sättas på leverantörskedjor och produkters hela livscykel. 

  Ett ensidigt fokus på enskilda företag och materialval har länge härskat inom miljödebatten, men det verkar nu börja ändras. SMB har tidigare rapporterat om hur företag ofta har dålig koll på hållbarhetsrisker i leverantörskedjor, men även om att företag börjat få större fokus på leverantörskedjorna. Att ämnet är relevant visar nu ytterligare studier med fokus på var de verkliga miljövinsterna uppstår. 

  Exempelvis visar studier som SMB rapporterat om, utförda av forskare på RISE inom ramen för programmet Mistra Future Fashion, att en t-shirt av ekologisk bomull inte alltid är ett bättre miljöval än en av konventionell bomull. Istället visar studierna att fabriken, transparens och ansvarstagande i leverantörskedjan och ett livscykelperspektiv ofta är viktigare ur ett miljöperspektiv. 

  Ja, det räcker inte att bara titta på vilket material plagget är gjort av. Alla resurser som använts vid tillverkningen måste tas med. En fabrik kan använda ekologisk bomull, men samtidigt färga tyget med giftiga färgämnen och producera sin el och värme av fossila bränslen som kol. Det säger Sandra Roos, forskare på RISE och medförfattare till studiens två rapporter, del 1 och 2 av The Fiber Bibel från Mistra Future Fashion.

  Utifrån dessa rön underkänner forskarna förenklade jämförelser mellan kläder med huvudsakligt fokus på materialval. I stället menar forskarna att fokus bör vara på om producenterna har ett fungerande miljöarbete och hur textilfibrerna används genom hela livscykeln.

  I dessa studier ligger fokus uppåt i leverantörskedjan, på produktionen, men ett fokus på hela värdekedjan och ett helt livscykelperspektiv innefattar även konsumtionen. Det här blir särskilt viktigt eftersom världen konsumerar som aldrig förr.

  I Sverige har konsumtionen ökat stadigt de senaste 30 åren. Samtidigt underskattar svenskarna sin konsumtion och tror istället att den minskar. Faktum är att endast åtta av 135 länder gör slut på jordens resurser snabbare än vi svenskar.

  Därför behövs en mer helhetlig förståelse för den komplixitet som omfattar dagens miljöproblem, det vill säga hela vägen från odling och produktion, till konsumtion och avfall.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!